Την ενοχή τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της πυροσβεστικής για πράξεις τους ή και παραλείψεις τους που οδήγησαν στον θάνατο ανθρώπους στην εθνική τραγωδία στο Μάτι πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή του.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία παγκοσμίως. Και γι’ αυτήν υπάρχουν ένοχοι.
Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με 104 θύματα, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για επιμέρους πράξεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο 4 ανώτατα -τότε-στελέχη της Πυροσβεστικής.
Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή του πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, του τότε υπαρχηγού, Βασίλη Ματθαιόπουλου, του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη και του τότε διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Αθηνών, επίγειου επικεφαλής της φωτιάς, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.
«Ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία, από αυτόν θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει αναβάθμιση κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα», είπε ο Γιάννης Οικονομίδης, κάτοικος στο Μάτι.
Ο εισαγγελέας καταλόγισε-κατά περίπτωση- στους 4 κατηγορούμενους πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία και συγκεκριμένα :
-για την αξιοποίηση των εναέριων μέσων,
-τη μη αξιοποίηση των πυροσβεστικών πλοιαρίων,
-τη μη εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων.
«Ουδείς τους ειδοποίησε…»
Ο εισαγγελέας υπήρξε ιδιαίτερα δριμύς για το γεγονός ότι ο επίγειος επικεφαλής της φωτιάς δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων του Ματιού.
«Ουδείς ειδοποίησε τους κατοίκους. Αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής με αποτέλεσμα να καούν. Το γεγονός πως δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε στο αποτέλεσμα των δεκάδων νεκρών και τραυματιών. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το πυροσβεστικό σώμα ούτε τις δομές πολιτικής προστασίας της χώρας μας, ούτε τους άλλους εμπλεκόμενους».
«Στην υπόθεση του Ματιού το κράτους δικαίου κατέρρευσε και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή συνθήκη», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τριών ακόμη στελεχών της Πυροσβεστικής.
«Είμαι εξοργισμένος. Για παράδειγμα παρατίθενται κομμάτια από καταθέσεις και απολογίες και εγώ θυμάμαι και το επόμενο κομμάτι, εγώ αισθάνθηκα ντροπή και σήμερα», είπε ο Αριστείδης Χερουβείμ, συγγενείς των θυμάτων.
«Απόγνωση, απελπισία, απογοήτευση, περιμέναμε ότι με την εισαγγελική πρόταση και την απόφαση, ηθικά θα δικαιώνονταν οι ψυχές των ανθρώπων που έφυγαν», ανέφερε ο Βασίλης Ταουξής, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας.
Η αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται στις 20 Φεβρουαρίου.