Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που δήλωσε πως θα ήταν καλό η ψηφοφορία να είναι ονομαστική, κάτι το οποίο ζήτησε σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση της ισότητας στον γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια, αίσθηση προκαλεί η πρόταση του Αρχιεπίσκοπου για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο Άκης Σκέρτσος απηύθυνε ακόμα ένα κάλεσμα στους διαφωνούντες «γαλάζιους» βουλευτές να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.
«Ψηφίζουμε την ισότητα στον γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και την κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή. Είναι πράξη επαναστατική και ταυτόχρονα αυτονόητη που μπορεί να κάνει καλύτερη την ατομική ζωή τη συλλογική συνύπαρξη και εν τέλει τη Δημοκρατία».
«Θα υπάρξουν συνέπειες»
Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε προειδοποίηση στους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
«Θα υπάρξουν συνέπειες».
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που στηλίτευσε τις «γαλάζιες» διαφωνίες, θέτοντας θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.
«Υπάρχει ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης αν δεν το ψηφίσουν βουλευτές και υπουργοί. Δεν μπορούν να κρυφτούν αν πίνουν καφέ στο κυλικείο. Χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν και αυτό πρέπει να καταγραφεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Υπέρ του νομοσχεδίου το ΠΑΣΟΚ
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης μετρά σημαντικό αριθμό διαφωνούντων βουλευτών που φαίνεται πως θα κατευθυνθούν στην αποχή.
«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται σήμερα όπως κάποιοι φοβούνται. Εμείς τιμώντας την ιστορία μας τιμώντας τις απόψεις μας λέμε ότι η ώρα να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι τώρα και έχουμε ήδη αργήσει», είπε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται μια γονική σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την ψυχική σωματική διανοητική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών», είπε η βουλευτής ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη
Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος σε μια παραληρηματικού χαρακτήρα τοποθέτηση κάλεσε τους βουλευτές να αποκαλύψουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
«Όσοι είστε ομοφυλόφιλοι, όσοι είναι ομόφυλοι πρέπει να το πουν. Γιατί κρύβεστε; Είμαστε ομοφυλόφιλοι και ψηφίζουμε αυτό. Αυτό όμως είναι ασυμβίβαστο. Άρα λοιπόν με βάση την επιθυμία σας ψηφίζετε με βάση το συμφέρον σας».
«Η ΝΔ στην πραγματικότητα δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία του νομοσχεδίου/προσπαθεί να δικαιολογηθεί στα συντηρητικά της ακροατήρια», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
Η ένταση στην ακροδεξιά «πολυκατοικία» συνεχίστηκε όταν η Νίκη έβαλλε κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Ελληνική Λύση.
«Κάποιος πρέπει να τους πει ότι αναφορά του συντάγματος στην επικρατούσα θρησκεία δεν υποχρεώνει την Πολιτεία να νομοθετεί σύμφωνα με τα δόγματα της εκκλησίας. Λαϊκισμός ακόμα και στο συνταγματικό δίκαιο κ. συνάδελφε;», είπε ο Γιώργος Αποστολάκης.
«Αυτονόητα η Πλεύση υποστηρίζει ολόθερμα το ν/σ αυτό», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Ιερή»… ονομαστική
Τη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο».
Σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητηθεί από ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες και Νίκη επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης μετά το τέλος των τοποθετήσεων.
Η απάντηση από την κυβέρνηση στην απαίτηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου είναι: «Ουδέν σχόλιο. Η κυβέρνηση νομοθετεί, και η Εκκλησία έχει άλλο ρόλο».
Πόσοι βουλευτές θα καταψηφίσουν/απέχουν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν θα είναι:
ΝΔ: 40 έως 50 βουλευτές
ΣΥΡΙΖΑ: 2 έως 4 βουλευτές
ΠΑΣΟΚ: 10 έως 14 βουλευτές
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μιλήσει αύριο στις 18:00 ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά του.