Ανοιχτό παράθυρο ώστε να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους άφησαν οι αγρότες.
Κλιμάκωση και αγωνιστική γραμμή υιοθετούν τα περισσότερα μπλόκα αγροτών στην επικράτεια, μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη που απείχαν από τα πραγματικά αιτήματα και ανάγκες των αγροτών.
Τον τόνο της κλιμάκωσης έδωσαν πρώτοι οι αγρότες του Πύργου που πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης και πέταξαν φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γάλα μπροστά στο δημαρχείο.
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά στο αίτημα τους για συνάντηση μαζί τους, λέγοντας από την μία πως είναι ανοιχτός στον διάλογο, αλλά μόνο αν ανοίξουν οι δρόμοι.
Οι περισσότεροι εξ αυτών εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, τάσσονται υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και προτείνουν ακόμη και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Οι αγρότες της Επανομής, στη Θεσσαλονίκη, πήραν απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Σήμερα στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα τους.
«Η νέα ΚΑΠ είναι η “ταφόπλακά” μας», λένε οι αγρότες – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα
Σήμερα στις 12 η ώρα οι αγρότες θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο αγρότης, Κώστας Ρούζιος που θα συμμετάσχει στην συζήτηση για τις κινήσεις των αγροτών μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Μιλάμε για κλιμάκωση από εδώ και πέρα, αυτό το αποφασίσαμε προχθές γιατί δεν πήραμε λύση για τα προβλήματα μας. Σε κάθε μπλόκο ξεχωριστά αποφασίζεται, και τώρα όλα τα μπλόκα μαζί θα αποφασίσουμε. Κάθε μέρα κλείνουμε τα Μάλγαρα, και την Εθνική Οδό. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα τον κόσμο αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνει από ό,τι φαίνεται τα προβλήματά μας. Δεν μας έδωσε λύσεις. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, εμείς ζητήσαμε αφορολόγητο και πήραμε θέσπιση ειδικού φόρου κατανάλωσης. Λύσεις για την νέα ΚΑΠ δεν είδαμε, είναι η «ταφόπλακά» μας», τόνισε.
Ο κ. Καραγκούνης, βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε πως, «θα ήθελα να γίνει μία συνολική κουβέντα, να οργανωθεί η παραγωγή, να μειωθεί το κόστος και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Η νέα ΚΑΠ αν γίνει σωστή αξιοποίηση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. σεβόμαστε τις αγωνίες των αγροτών και δικαιούμαστε να λέμε ότι είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τα φορολογικά βάρη των αγροτών. Γίνεται μια προσπάθεια στο ρεύμα κι στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Έχουμε πάρει κάποια σημαντικά μέτρα κι πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα σε αυτόν τον διάλογο που γίνεται. Δεν ήμασταν ποτέ υπέρ των κινητοποιήσεων αλλά υπέρ των ανοιχτών δρόμων και πάντα σε σεβασμό για τους αγρότες».
Και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλία έχει τεράστιο πρόβλημα και ελπίζω να μην έρθει και άλλη θεομηνία. Πρέπει να αλλάξουν οι υποδομές και ο κανονισμός. Μετά οργάνωση παραγωγής, μεταποίηση, τυποποίηση. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο στο οποίο αναφέρεται η νέα ΚΑΠ».
Ο κ. Φαραντούρης συμπλήρωσε: «Το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος είναι δυσανάλογο σε σχέση με του υπόλοιπους αγρότες στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης να «δαμάσει» τα προβλήματα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να παρθούν μέτρα. Ακόμα και στην ΚΑΠ που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες πιστεύω πως υπάρχει διαπραγμάτευση και ευελιξία αν υπάρχει πολιτική βούληση».
Οι αγρότες έφτασαν στα όρια τους για να βγουν στους δρόμους. Η κυβέρνηση δεν τους έδωσε όραμα και προοπτική. Πρέπει να δούμε πως θα κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην παραγωγή. Πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, δεν φταίει η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας.