O Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής αιματολογίας – ογκολογίας και δ/ντης στη θεραπευτική κλινική στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, εξηγεί ποια ειναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ποιοι ειναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου.
Κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά στην Ελλάδα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ειναι μόλις 20%.
O Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής αιματολογίας – ογκολογίας και δ/ντης στη θεραπευτική κλινική στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα εξηγεί ποια ειναι η κατάσταση στην Ελλάδα.
«Στις γυναίκες συναντάμε πιο συχνά τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου. Στους άνδρες συναντάμε τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι αίμα στα ούρα, επίμονος βήχας και κάποιο εξόγκωμα. Οι εξετάσεις που οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση είναι το τεστ ΠΑΠ, η κωλονοσκόπηση και η μαστογραφία. Υπάρχουν μερικοί καρκίνοι που είναι κληρονομικοί όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου».
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στα παιδιά είναι οι εξής:
«Οι καρκίνοι στα παιδιά είναι σπάνιοι, ευτυχώς και πιο ιάσιμοι. Ένας συχνός καρκίνος στα παιδιά είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι ιάσιμη στη συντριπτική πλειοψηφία. Οι τρόποι προστασίας από τον καρκίνο είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV».