Μια φωτογραφία αποτύπωση της στιγμής. Μία φωτογραφία αποτύπωση μίας ζωής, της ζωής του Σπύρου Καρνέση.
Απρίλιος του 1939, στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου, στην Ελευσίνα, την χιλιοτραγουδισμένη και πάμπτωχη. Παραμονές πολέμου, σε χρόνια δύσκολα, κάνει τα πρώτα βήματα το παιδί ενός χασάπη, του κυρ Νίκου και της Ελευθερίας, ο Σπύρος, γεννημένος στο Λουτράκι.
Θα φωτογραφηθεί με φόντο τα πλοία του, στον ίσκιο της επιτυχίας, που όμως αποτυπώνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο αυτή η φωτογραφία.
Ο Σπύρος Καρνέσης είναι σε πασιγνωστό εστιατόριο στην Κηφισιά, φημισμένο για τα ψαρικά του, αγαπημένο στέκι των επιτυχημένων. Είναι Μάιος του 2023, λίγες ημέρες μετά τα γενέθλια του παιδιού που γεννήθηκε το 1939 στην απόλυτη φτώχεια και έγινε μεγιστάνας.
Ο Σπύρος Καρνέσης είναι αγαπημένος φίλος του Σεργκέι Καούζοφ. Είναι ο κύριος με το πράσινο πλεκτό πουλόβερ, ο τρίτος σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση. Τα δημοσιεύματα θα πουν πως ήταν ο μεγάλος της έρωτας.
Ο Καούζοφ δεν έχει ξεχάσει την αγαπημένη του κάθε χρόνο. Παρότι πλέον δεν διαθέτει ακίνητα στην Ελλάδα, έρχεται για το μνημόσυνο της Χριστίνας. Τον υπόλοιπο χρόνο ταξιδεύει.
Τον Μάιο του 2023 ο διακριτικός Καούζοφ θα επιλέξει να έχει κοντά του 2 ανθρώπους τον πασίγνωστο κοσμηματοπώλη Βουράκη και τον Καρνέση.
Ο καπετάνιος που κατέκτησε ωκεανούς και τα μεγάλα σαλόνια
Ο Σπύρος Καρνέσης, παρότι δεν ήταν αυτό που λέμε από τζάκι, καταφέρνει να ανέλθει την οικονομική κλίμακα και να φτάσει στην κορυφή.
Δεν είναι ένας outsider, αντίθετα μαζί με τους ωκεανούς θα κατακτήσει και τα μεγάλα σαλόνια, θα γίνει φίλος των πιο ισχυρών και των πιο γνωστών και θα κερδίσει και αυτή την πρόκληση.
Ο ίδιος φαίνεται πως παρά την μανιασμένη οικογενειακή κόντρα δεν αρνιόταν να ανοίξει το πορτοφόλι του για να ενισχύσει την υστεροφημία του, για αυτό και όπως βλέπουμε το όνομα του φιγουράρει σε αυτή την λίστα δωρητών του κορυφαίου London School of Economics, πανεπιστήμιο που αποφοίτησε και η Ανζελίκ.
Μέσα στον πλούτο και την δόξα όμως, ο ίδιος διατήρησε όπως φαίνεται και την ικανότητα να μιλάει στην καρδιά των ανθρώπων του λιμανιού.
Παλιός καπετάνιος στα πλοία του θα πει:
«Ήταν άξιος αυτός ο άνθρωπος. Ο Σπύρος Καρνέσης έχει βγάλει την σχολή του Ασπροπύργου, μας είχε πει ότι είχε χασάπικο ο μπαμπάς του και ο αδερφός του και τους πήρε στην Αγγλία, έμαθα μετά από μερικά χρόνια, γύρω στο ’78, δεν ξέρω πότε και πήγαν εκεί. Μου το είπε ένας άλλος που ήταν πλήρωμα μέσα, όπως και εγώ ήμουν πλήρωμα μέσα σε αυτό το βαπόρι. Το 1969 εγώ τον είχα καπετάνιο. Ο άνθρωπος αυτός και κάτω κατέβαινε στο πλήρωμα και σε γιορτές μας έφερνε ουίσκια να πιούμε, μπύρες, γιατί απαγορευότανε από τότες είχαν αρχίσει και τα απαγορεύανε», είπε.
Με ναυτικούς ή μεγιστάνες στις γέφυρες των πλοίων και εστιατόρια, ο Σπύρος Καρνέσης έδειχνε να πορεύεται σε πιο ήρεμα νερά από ότι στο οικογενειακό του περιβάλλον που τώρα χτυπιέται από μία πρωτοφανή καταιγίδα.