Ο βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριων και το νομοσχέδιο που «πέρασε» στη Βουλή με 176 ψήφους.
Ο κ.Πέτσας μίλησε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και για την αποχή του στην ψηφοφορία.
Πέτσας: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος της γυναίκας»
«Απείχα από την ονομαστική ψηφοφορία, για τους λόγους που εξήγησα την προηγούμενη μέρα στην ομιλία μου. για να είμαι «καθαρός» σε όλους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός οποιουδήποτε συμπολίτη μας είναι σεβαστός και προστατευόμενος από το Σύνταγμά μας επομένως, ομοφοβικές δηλώσεις που ακουστήκαν το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας το 2024. Για μένα σημασία έχει το άρθρο 11 του νομοσχεδίου που κατά την άποψη μου ανοίγει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο για την παρένθετη κύηση για τα ομόφυλα ζευγάρια κάτι το οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση δεν το ήθελε», είπε αρχικά.
«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής λέει ότι το άρθρο 11 εφόσον δίνει τη δυνατότητα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, είναι διάκριση ή κάτι μη συμβατό το να το απαγορεύει στο εσωτερικό. Έχει διαφορά το να γεννηθεί ένα παιδί σε μία χώρα του εξωτερικού και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα έρθει και στην Ελλάδα, γι’ αυτό απείχα. Η Ελλάδα είναι η 1η Ορθόδοξη χώρα που υιοθετεί γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και συζητιέται και σε Μέσα του εξωτερικού, ωστόσο εγώ διατυπώνω την δική μου ένσταση. Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται μόνο με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το να χρησιμοποιεί ένα ομόφυλο ζευγάρι σε πολύ μεγάλη κλίμακα, η οποία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, και εδώ και στο εξωτερικό, νομίζω ότι υποβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας και δημιουργεί μία βιομηχανία για την οποία εγώ είμαι αντίθετος. Δεν ένιωσα π0ίεση από την Εκκλησία», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
«Δεν ήταν έκπληξη η ομιλία του κ. Σαμαρά, επανέλαβε τις θέσεις του. Έβαλε μέσα στην ομπρέλα της ομιλίας του όλα όσα υποστηρίζει. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για την στάση του κ. Σαμαρά. Η συζήτηση φαίνεται πως είναι ανοιχτή σε όλα τα κόμματα», ανέφερε.
Ζαχαριάδης: «Έχω βαρεθεί να απολογούμαι για τον Πολάκη»
Ο κ. Ζαχαριάδης από την πλευρά του μίλησε για το ζήτημα και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο.
«Είναι μια μεγάλη στιγμή για την ελληνική δημοκρατία. Είναι μια σημαντική στιγμή για όσους έχουν αγωνιστεί για ανθρώπινα δικαιώματα τα προηγούμενα χρόνια. Έγινε ένα σημαντικό βήμα χθες στη Βουλή, τώρα πρέπει να γίνει και στην κοινωνία γιατί όταν περνάς έναν νόμο δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει το bullying, ή η αντίληψη των ανθρώπων. Το κόμμα μου σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι το πιο ομογενοποιημένο. Ήταν υπέρ της ρύθμισης και τηρήσαμε μία στάση αρχών. Συντεταγμένα στηρίζουμε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να μην γυρίσει όλη αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.
Και συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης: «Χθες είχαμε μία συντηρητική ομιλία από τον κ. Σαμαρά. Κανένας δεν κάνει μάθημα προοδευτισμού. Όλοι πρέπει να ξέρουν σε πόπολο κόμμα είναι και τι πρεσβεύει. Έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος. Είμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Σε 4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές και κρίνονται πολλά για τον χώρο μας και το κόμμα μας. δεν θα προτείνω στον πρόεδρο τι θα κάνει. Αντί να συζητάμε τις αποχές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα συζητάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο καθένας έχει την ευθύνη της στάσης του, δεν θα πω τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος αλλά ούτε και θα πω τι θα ειπωθεί στα όργανα του κόμματος. Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι ένα θέμα που όποιος έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά. Ο Πολάκης δεν είναι ο Βορίδης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο αν δεν ήταν η βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ».
Χρηστίδης: «Η παρένθετη κύηση μπορεί να γίνει μόνο για ιατρικούς λόγους και αυτό δεν αλλάζει με το νομοσχέδιο»
Ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα, στην στάση του ΠΑΣΟΚ και στην αποχή των 11 από τους 33 βουλευτών του κόμματος.
«Είναι σημαντικό να δούμε την μεγάλη εικόνα και να δούμε γιατί ήταν αυτό το νομοσχέδιο 3 μήνες στην δημόσια σφαίρα. Συζητάμε το δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να αναγνωρίσουν τις συγγενικές τους σχέσεις. Αυτό ρύθμισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν αφορά το νομοσχέδιο στον γονέα 1 ή γονέα 2 και αυτό δεν περιλαμβάνεται πουθενά, και δεν περιλαμβάνει συζήτηση για την παρένθετη κύηση πουθενά. Δεν ξέρω που το έχει δει ο κ. Πέτσας αυτό. Δεν θέλω κανένας να τραμπουκίσει τον κ. Πέτσα που απείχε ούτε και κάποιον που ψήφισε. Δεν ψήφισε κανένας μας να καταργηθεί η έννοια της πατρότητας και της μητρότητας ή την έννοια της πολυγαμίας ή θέματα τα οποία διακινούν μέσα από την θρησκεία. Αυτούς που πρέπει να πείσουμε είναι τους πολίτες και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουμε στίγμα σε κανέναν, για αυτό που είναι και που νιώθει. Υπάρχει συζήτηση για την παρένθετη κύηση. Στην Ελλάδα υπάρχει η παρένθετη κύηση από το 2002. Κανένα κόμμα που έχει διατελέσει κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η παρένθετη κύηση μπορεί να γίνει μόνο για ιατρικούς λόγους και αυτό δεν αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε», υπογράμμισε.
«Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με την ισχυρή φωνή όλων όσων τοποθετήθηκαν είναι σαφές ότι πέρασε ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει συγκεκριμένες σχέσεις. Θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες γι΄αυτό το θέμα. Θα σταθώ στην μεγάλη εικόνα και όλα τα άλλα ζητήματα θα τα δούμε. Κάναμε αρκετές ΚΟ που συζητήσαμε επί της ουσίας. Υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαφόρων ειδών ενστάσεις. Δεν είμαι αρμόδιος να μεταφέρω τις θέσεις των άλλων βουλευτών. Μπορεί να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και 2 αλλά στη ΝΔ υπάρχει μάλλον πρόεδρος 1 και πρόεδρος 2», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χρηστίδης.