Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και έχουν ανασταλεί τα μαθήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να για την μη διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου να είναι ορατός.
Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η κατάληψη και να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Μάλιστα πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές από μικρές ομάδες «εξωπανεπιστημιακών» και όχι μόνο.
Η άποψη των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις
Ο φοιτητής Οδοντιατρικής, Κρίτων Σβανιάς μίλησε στο MEGA μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη σχολή του.
«Είμαι φοιτητής στο 5ο έτος, ανήκω στην ΔΑΠ, εδώ δεν έχουμε χάσει ούτε μία μέρα μαθήματος και κλινικής. Δεν έκλεισε ούτε μία μέρα. Είμαστε χαρούμενοι γι΄αυτό. Συμμετείχαμε στις ΓΣ και πρώτο μέλημά μας ήταν να μείνει ανοιχτή η σχολή. Θεωρούμε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται για να αναβαθμίσουν τη χώρα μας. Σε πολλές χώρες της ΕΕ συνυπάρχουν τα δημόσια με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στον κλάδο μας υπάρχουν πολλοί νέοι που φεύγουν και πάνε στο εξωτερικού και γυρνούν οδοντίατροι. Για ποιον λόγο να μην μείνει ο άλλος στη χώρα του, να σπουδάσει και να φύγει άμα θέλει. Γιατί τα χρήματα να πάνε σε άλλες χώρες και να μην μείνουν στην χώρα μας;», ανέφερε ο φοιτητής.
Ο φοιτητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στο Παν. Πελοποννήσου, Τζουλιάν Χατζίου, αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα και τόνισε πως το πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια είναι υποβαθμισμένο.
«Σήμερα είμαστε σε ένα πολύ ενδιαφέρον debate για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το θέμα είναι όμως πως η ατζέντα για την Ελλάδα του 2030 θα πρέπει να είναι στο πως θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακούμε συνεχώς το επιχείρημα ότι υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια και στις άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως σκηνικά στα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου, με ταβάνια να πέφτουν σε κεφάλια φοιτητών; Υπάρχουν σκηνικά που φοιτητές πέφτουν από τον 3ο όροφο επειδή είναι πολυπληθής η αίθουσα όπως έγινε στο ΑΠΘ; Υπάρχουν αυτά στα εξωτερικό; Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις για την χρηματοδότηση στην 3οβάθμια εκπαίδευση. Πως αυτό θα δημιουργήσει ανταγωνισμό;», υπογράμμισε ο φοιτητής.