Ο δημοσιογράφος Τάσος Τεργιάκης και η Καθηγήτρια Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το λίπος στο ήπαρ και τι πρέπει να προσέχουμε.
Η συγκέντρωση λίπους στο συκώτι, μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), επηρεάζει σχεδόν 1 στα 4 άτομα.
Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν λίπος στο συκώτι.
Ο δημοσιογράφος Τάσος Τεργιάκης μίλησε για το θέμα.
«Έψαξα το θέμα με το λίπος στο ήπαρ. Βρήκα χαρακτηριστικά που μπορεί να δείχνουν το πώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε μένα. Η καθιστική ζωή, το κόκκινο κρέας, και το βρήκα εντελώς τυχαία γιατί πήγα για άλλες εξετάσεις. Δεν ένιωσα τον κίνδυνο ότι μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Το ψάχνω και θα δω τι μπορώ να αλλάξω. Έχω προσπαθήσει να αλλάζω πράγματα αλλά δεν είναι εύκολο. Έχω προσπαθήσει να κάνω λίγο περπάτημα παραπάνω, κάνω όμως καλή διατροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Καθηγήτρια Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη έδωσε την επιστημονική διάσταση του ζητήματος.
«Σαφώς υπάρχουν και λεπτόσωμοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν λίπος στο συκώτι. Είναι μία έκτοπη εναπόθεση λίπους, είναι λίπος εκεί που δεν πρέπει και έχει να κάνει με γονίδια, με διαβήτη τύπου 2, αν έχει αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα. Είναι μια έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου», ανέφερε αρχικά.
«Οι άνθρωποι που έχουν μεταβολικό νόσημα, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη, είναι στο υποχρεωτικό τσεκ απ. Άνθρωποι που έχουν καρδιαγγειακό νόσημα, παχυσαρκία, ή που έχουν δυσλιπιδαιμία έχουν την τάση να έχουν λίπος στο συκώτι. Δεν φεύγει τόσο δύσκολα αν κάνουμε γυμναστική, μικτή, με αερόβια και βάρη. Βοηθάει περισσότερο η γυμναστική από την διατροφή σε πολλές περιπτώσεις. Για να πούμε ότι κάποιος έχει λίπος στο συκώτι πρέπει να έχει πάνω από 5%. Αν το μειώσει κανείς είναι κέρδος. Μπορεί να έχουν δυο άνθρωποι το ίδιο ποσοστό λίπους στο συκώτι, και κάποιος να έχει λίπος στο συκώτι και κάποιος να έχει φλεγμονή στο ήπαρ (λιποτοξικότητα) δηλαδή τρανσαμινάσες. Όταν κάποιος έχει υψηλές τρανσαμινάσες, δηλαδή ηπατίτιδα – όχι κολλητική – αυτό είναι χειρότερο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση και κύρωση», συμπλήρωσε η κ. Λαμπαδιάρη.
Η διατροφή και το λιπώδες ήπαρ
«Είναι μάστιγα αυτό με τα ενεργειακά ποτά. Είναι πολύ κακά για την υγεία και πολλά νεαρά άτομα πίνουν άπειρα. Είναι ό,τι χειρότερο. Ξεκινάμε από την διατροφή και την γυμναστική για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι. Οτιδήποτε φουσκώνει τη μυϊκή μάζα, τραβάει το λίπος από το συκώτι. Έχει σημασία να φτιαχτεί η μυϊκή μάζα με φυσιολογικό τρόπο. Και η διατροφή υψηλής πρωτεΐνης παίζει ρόλο και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τα τυριά δεν απαγορεύονται. Το γάλα έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά το τυρί και το γιαούρτι δεν απαγορεύονται», τόνισε η ειδικός.
Για τα συμπληρώματα: «Υπάρχουν σοβαρές και θετικές μελέτες για το γαϊδουράγκαθο αλλά δεν είναι φάρμακο. Τα αναβολικά συμπληρώματα χαλάνε τα λιπίδια και αυξάνουν το λίπος στο συκώτι. Είναι επίσης καλό να περπατάμε 2-3 φορές την βδομάδα».