Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της λίμνης Βουλιαγμένης μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» κι αποκάλυψε όλα τα κρυμμένα μυστικά του μνημείου φυσικού κάλλους που απέχει λίγη ώρα από το κέντρο της Αθήνας.
Η λίμνη δημιουργήθηκε από την ρήξη ενός σπηλαίου 2000 χρόνια πριν. Η περιοχή βούλιαξε και για αυτό ονομάστηκε Βουλιαγμένη. Στην λίμνη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια για κατάδυση. Είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια και οι δύτες που κάνουν συχνά σπηλαιοκατάδυση το επαινούν. Θεωρείται από τα καλυτέρα σπήλαια της Ευρώπης και είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος και σε βάθος.
Η λίμνη Βουλιαγμένης εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000 και είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο φυσικού κάλλους. Εδώ ευδοκιμεί το σπάνιο είδος ανεμώνης η ‘παρανεμώνια βουλιαγμένη’. Η ελάχιστη θερμοκρασία του νερού είναι 22 βαθμοί Κελσίου και τον Αύγουστο η μέγιστη θερμοκρασία είναι 29 βαθμοί. Τα νερά της λίμνης είναι ιαματικά και το μπάνιο ενδείκνυται για όσους έχουν ρευματοπάθειες ή θέλουν να ενισχυθούν μυοσκελετικά.
Υπάρχει και μια πιο μικρή λίμνη, η λίμνη Ζολώτα. Η λίμνη Ζολώτα ονομάστηκε έτσι από τον Ξενοφώντα Ζολώτα που έκανε το μπάνιο του εδώ. Στην λίμνη έχει ευδοκιμήσει η ποικιλία των ψαριών ‘γκούρα – ρούφα’ τα οποία κάνουν φυσικό πίλινγκ.
Στην λίμνη Βουλιαγμένη και στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενούνται αρκετά είδη της πανίδας και μάλιστα στα βράχια φωλιάζουν αρκετά είδη πουλιών. Η λίμνη αυτοκαθαρίζεται, καθώς η χλωρίδα της λίμνης, τα φύκια που αναπτύσσονται δηλαδή στο νερό αποτελούν το ‘φίλτρο’ της λίμνης.
Η επισκεψιμότητα στην λίμνη Βουλιαγμένη αγγίζει τις 80.οοο επισκέπτες τον χρόνο. Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν μπάνιο μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους. Τη νύχτα η φωταγώγηση του βράχου δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο.