Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την είσοδο των αγροτών με τρακτέρ στο συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη στις 18:30 στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικοί φορείς, ενώ έχουν προγραμματιστεί και προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου.
Ο Γιάννης Βάγκος, μέλος πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Αυτό που ζούμε οι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι ό,τι τράβηξε η οικοδομή το 2010 χωρίς προϊόν – με ακαρπία – χωρίς επιδοτήσεις και ανομβρία, «τιναζόμαστε» στον αέρα. Και έχουμε ανθρώπους που είναι πολύ πρόχειρα βαλμένοι σε νευραλγικές θέσεις. Σήμερα έχουμε συνάντηση στο Κάστρο Βοιωτίας στις 5 η ώρα το απόγευμα όλα τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Θα έρθουν ποία απ΄την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Περιμένουμε περίπου 150 τρακτέρ και γύρω στα 200 σύνολο θα κατέβουμε στην Αθήνα. Θα μείνουμε μέχρι να δοθεί λύση. Δεν ξέρω αν θα είναι τα τρακτέρ στο Σύνταγμα αλλά πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να ασχοληθεί με την αγροτιά. Εμείς θέλουμε λύσεις για την ενέργεια και τον φόρο του πετρελαίου. Μέσα στο 2023 είχαμε 84% αύξηση του ρεύματος. Θα εξαφανιστεί η αγροτιά αν δε βρεθεί λύση», ανέφερε ο κ. Βάγκος.
Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε πως, «δεν είναι έτσι όπως τα λέτε ακριβώς. Πρώτα από όλα ο κ. Μητσοτάκης για την νέα ΚΑΠ διεκδίκησε και έχουμε πάνω από 19,3 δισεκ. ευρώ, ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε πτώση κατά 10-15%. Σε κάθε θέμα που αφορά στους αγρότες ήμασταν ανοιχτοί και δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Δώσαμε λύσεις για το ενεργειακό κόστος και για το μέλλον. Δώσαμε λύσεις και όταν έγινε η συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου έφυγαν ευχαριστημένες και οι 2 αντιπροσωπείες, τώρα τι άλλαξε δεν γνωρίζω. Όσον αφορά στα φορολογικά, και το ΦΠΑ ρίξαμε στον φόρο εισοδήματος από το 22% στο 9% καθώς και άλλα μέτρα. Για τα θέματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες απαντήσεις».
Και συμπλήρωσε: «Δίνουμε χρήματα για την ενέργεια και μιλάμε για το ενεργειακό κόστος με συγκεκριμένο πλάνο. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισεκ. ευρώ όταν οι εισφορές τους είναι περίπου στα 500 εκ. ευρώ. Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που είπαμε στους εκπροσώπους των αγροτών όμως εμείς προτείναμε λύσεις και είμαστε εδώ σε κάθε μορφή διαλόγου».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Το πρόβλημα των αγροτών είναι πραγματικό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να παράξουν και να μην μπορούν να κρατήσουν τα ζώα τους αντίστοιχα. Υπάρχουν 2 ζητήματα που δεν αφορούν στη νέα ΚΑΠ: το πετρέλαιο και το ρεύμα. Η κυβέρνηση άλλαζε τους διοικητές αλλά δεν έλυνε το πρόβλημα. Δεύτερον αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές σε σχέση με το κόστος τους. Έχουν τεράστιο κόστος επιβίωσης και αυτό έχει κόστος και στα προϊόντα που παράγονται. Θα υπάρξει και ταυτόχρονο πρόβλημα και με το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων που έχει χειροτερέψει. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», τόνισε.
«Στο ενεργειακό πρέπει να περάσουμε στο αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Το κόστος δεν είναι σαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς καταθέσαμε 4 τροπολογίες στη Βουλή πλήρως κοστολογημένες, απλώς η κυβέρνηση αγνόησε τους αγρότες και τους αποκάλεσε υποκινούμενους, σήμερα άκουσα για κομματική αντιπαράθεση και εκλογολόγους, δεν είναι οι αγρότες μας αυτό. Δεν είναι υποκινούμενες από ένα κόμμα αυτές οι διαδικασίες. Αν δεν κάνουμε κάτι για τους μεσάζοντες και την καρτελοποίηση για ξεφύγει», συνέχισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα.
«Τα προβλήματα είναι παντού τα ίδια. Για ξεκινήσω από την καινούρια ΚΑΠ. Κανείς από την κυβέρνηση δεν απολογείται για ποιους λογούς χάθηκαν 560 εκατ. από τις επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη χρονιά. Το 2023 δόθηκαν οι λιγότερες αποζημιώσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεύτερον το κόστος παραγωγής δεν αυξήθηκε μόνο αυτή τη χρονιά. Την τελευταία 3-4 χρόνια αυξάνεται κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής. Ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης; Προσπάθησαν να απορροφήσουν αυτό το κόστος και να βοηθήσουν τον Έλληνα αγρότη ή κτηνοτρόφο για να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός και να υπάρχει και εξωστρέφεια της παραγωγής; Ούτε επιδότησαν το πετρέλαιο ούτε είχαν μία μακροχρόνια στρατηγική έτσι ώστε να υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό και που να μηδενίζει το ενεργειακό κόστος κι να δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να παράγει με μηδενικό ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.
«Ως ΠΑΣΟΚ προτείναμε όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, συγκεκριμένα πράγματα για το ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον Έλληνα αγρότη και την παραγωγή. Συνεχώς θα βλέπουμε λόγω κλιματικής κρίσης τέτοια φαινόμενα όπως στη Θεσσαλία. Άρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι αποζημιώσεις. Να γίνεται μία αυτοματοποιημένη διαδικασία», σχολίασε κλείνοντας.