Ο επίτιμος εισαγγελέας - δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρώην πρόεδρος της Ένωσης εισαγγελέων Ελλάδος, Λευτέρης Μιχαηλίδης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την βόμβα που έφτασε στο γραφείο της εφέτη στην Θεσσαλονίκη και τα μέτρα ασφαλείας των Δικαστικών Μεγάρων
Για τα μέτρα ασφαλείας των Δικαστικών Μεγάρων μίλησε ο κ. Μιχαηλίδης.
«Κάθε φορά που εντοπίζεται μία εκρηκτική συσκευή σε ένα δικαστικό μέγαρο της Ελλάδας έρχονται στην επιφάνεια τα μέτρα ασφαλείας. Γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καταστρώνει ένα σχέδιο στην αρμόδια επιτροπή του Μεγάρου για το ποια μέτρα είναι αναγκαία για την ασφάλεια του κτιρίου» είπε αρχικά.
«Αυτά τα μέτρα ανακοινώνονται στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Και αρχίζει η έρευνα. Και όταν διαπιστώνουν ότι αυτά τα μέτρα έχουν ένα κόστος, αρχίζουν και πετάνε στα σκουπίδια τις όποιες προτάσεις γίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία για την ασφάλεια των δικαστικών μεγάρων. Είχαμε πει ότι τα Δικαστικά Μέγαρα να έχουν ασφαλή φύλαξη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη θεσσαλονικεί στο δικαστικό μέγαρο φυλάσσεται μόνο η κεντρική είσοδος. Υπάρχει μια παράπλευρη είσοδος από την οποία εισέρχονται οι δικηγόροι και υπάρχει και το υπόγειο παρκινγκ. Αυτά τα δυο σημεία δεν φυλάσσονται», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Και συμπλήρωσε: «Πολύ πιθανόν να μπήκε και από την παράπλευρη είσοδο ο κούριερ ο οποίος θα πρέπει να είναι γνώστης του χώρου. Εκεί πρέπει να ψάξουν οι αρχές. Διότι αν δεν ήξερε το περιεχόμενο του φακέλου θα περνούσε από τον έλεγχο όπως ‘όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αλλά δεν πέρασε από εκεί γιατί θα τον ανίχνευε το σχετικό μηχάνημα. Αυτός πέρασε πιθανότατα από την παράπλευρη είσοδο που μπαίνουν οι δικηγόροι. Θα πρέπει να υπάρχουν μηχανήματα ανίχνευσης όλων των εισερχόμενων φακέλων και δικογραφιών. Όλη η αλληλογραφίας που έρχεται στο Δικαστικό Μέγαρο και δευτερευόντως μέτρα ασφάλειας, δηλαδή μηχανήματα σε όλες τις εισόδους και ειδικές κάμερες στο πάρκινγκ. Κανένα μέτρο ασφαλείας δεν έχει ληφθεί».
«Δεν πτοούνται οι δικαστικοί μας από αυτά τα γεγονότα και τις απειλές, επιτελούν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες», κατέληξε.