Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων μίλησαν στο MEGA οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης, Όθων Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος.
Υπέρ των απογευματινών χειρουργείων δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε στο MEGA πως η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες.
«Για να επιτευχθεί ο ευγενής στόχος της μείωσης της λίστας αναμονής, προϋπόθεση είναι η στελέχωση των νοσοκομείων, ξεκινώντας από τον τραυματιοφορέα. Ο πιο χρήσιμος άνθρωπος στο χειρουργείο είναι ο τραυματιοφορέας».
«Προϋπόθεση είναι να τρέξουν οι προσλήψεις χθες. Χρειάζεται μία γενναία απόφαση και οι ελληνικές κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι η επένδυση, η πρόσληψη και η σωστή θεραπεία στο χώρο της υγείας μπορεί να κοστίζει, αλλά δευτερευόντως έχει οικονομικό όφελος. Όταν κάνεις καλά έναν άνθρωπο 50-55 ετών και τον στείλεις πίσω στην παραγωγική του διαδικασία, προσφέρει ξανά στην ελληνική οικονομία», δήλωσε.
Προσλήψεις ζητά η αντιπολίτευση
Από την άλλη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όθων Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων «ένα μικρό επίδεσμο που δεν θα λειτουργήσει», τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις στον χώρο της Υγείας.
«Το μέτρο δεν είναι μόνο ελλιπές, αλλά και παραπειστικό», σημείωσε. «Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ότι έχει 20 αίθουσες χειρουργείων. Από τις 20 λειτουργούν οι πέντε. Οι πέντε αίθουσες χειρουργείων δεν θα επαναλειτουργήσουν απογευματινά. Λειτουργούν οι πέντε γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, γιατί δεν υπάρχει υποστηρικτική δομή».
«Το χειρουργείο είναι ένα μικρό θέατρο επιχείρησης. Πολλές φορές άλλες δομές του νοσοκομείου θα πρέπει να παρέμβουν στο χειρουργείο εάν υπάρχει επιπλοκή ή ανάγκη. Εάν δεν λειτουργεί το ίδρυμα με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί αυτό το χειρουργείο», συμπλήρωσε ο Όθων Ηλιόπουλος.
Ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα για να λύσει τα προβλήματα του δημοσίου.
«Το να στέλνεις μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα λύσει το πρόβλημα στο δημόσιο, είναι λάθος. Η κυβέρνηση έχει μία νοοτροπία, εκεί που έχει αποτύχει το κράτος θα λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας», δήλωσε.