Η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός, Ελίνα Παπίλα και η Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Δέσποινα Μητροβγένη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πότε πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε ψυχίατρο και πότε σε ψυχολόγο.
Η Ελίνα Παπίλα μίλησε για το θέμα της ψυχικής υγείας, πόσο σημαντικό είναι και για το εάν έχει επισκεφθεί ψυχολόγο.
«Έχω πάει και έχω κάνει ψυχοθεραπεία, με έχει βοηθήσει πολύ και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Πλέον την απόφαση την παίρνεις πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν. Έχω βρει τον ψυχολόγο που μού ταιριάζει, είναι σημαντικό και με βοηθάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μητροβγένη τοποθετήθηκε για το ίδιο ζήτημα δίνοντας την επιστημονική διάσταση του ζητήματος.
«Είναι διαφορετικό το παθολογικό από το ψυχολογικό. Η ένταση και η συχνότητα του συναισθήματος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μου. Αυτό θα κρίνει αν τελικά «περάσω την πόρτα». Το αίτημα δημιουργείται από την δυσφορία που νιώθει κάποιος, και επειδή δεν την έχει αποβάλει τότε αποφασίζει να επισκεφθεί έναν ειδικό», τόνισε.
«Επειδή η ψυχή είναι σημαντική, θα έλεγα πως πρέπει κάνεις να κοιτάξει την εκπαίδευση που έχει, το βιογραφικό του, την κλινική εμπειρία και να μην παρασυρθεί από την πλάνη του διαδικτύου. Χρειάζονται πολύ σοβαρές σπουδές, χρόνιες, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την ψυχή κάποιου και να τον κάνεις πιο λειτουργικό. Ο life coach δεν έχει την ακαδημαϊκή υποδομή να διαγνώσει την ψυχική διαταραχή, ό,τι κάνει μπορεί να βλάψει τον άλλον. Σε κάθε ψυχική διαταραχή υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης», συμπλήρωσε.
Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές που δεν δέχονται την ευαλωτότητά τους.
Υπάρχει ο φόβος ότι θα ανακαλύψω κάτι για τον εαυτό μου το οποίο το έχω κρύψει και δεν το έχω ομολογήσει ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό. Ένας παράγοντας είναι και το χρηματικό. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ότι συνδέεται η παρουσία σε ψυχολόγο με την «τρέλα» και πολλοί λένε “δεν είμαι τρελός”.
Εάν είναι σοβαροί επαγγελματίες ο ψυχολόγος, ο κλινικός ψυχολόγος και ο ψυχίατρος, ο ένας θα σε κατευθύνει στον άλλον.
Για παράδειγμα ο Ψυχίατρος έχει τελειώσει Ιατρική και έχει πάρει εξειδίκευση στην Ψυχιατρική. Άρα γνωρίζει την χημεία του εγκεφάλου, τι φάρμακο θα δώσει κάθε φορά, οπότε ένα περιστατικό χρειάζεται φάρμακο θα πάει σε Ψυχίατρο.
Εάν θέλει θεραπεία διά του λόγου, τότε θα πάει σε έναν Κλινικό Ψυχολόγο, οποίος έχει μία παραπάνω εκπαίδευση στην ψυχοπαθολογία.
Ο Ψυχολόγος είναι και αυτός εξειδικευμένος για να αντιμετωπίσει την ψυχοπαθολογία αλλά είναι λίγο λιγότερα καταρτισμένος από τον Κλινικό Ψυχολόγο ο οποίος έχει τα διαγνωστικά εργαλεία για να διαγνώσει την ασθένεια που έχει απέναντί του.