Για τη ρομποτική χειρουργική στην ογκολογία μίλησε στο Live News ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Τρία όργανα της κοιλιάς -το στομάχι, το πάγκρεας και το παχύ έντερο- παρουσιάζουν συχνά ογκολογικά προβλήματα.
«Όταν η διάγνωση αργεί να γίνει υπάρχουν θέματα. Γι’ αυτό λέμε στον κόσμο να τρέχει πιο γρήγορα για εξετάσεις», τόνισε σχετικά ο κ. Κωνσταντινίδης.
Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει η επέμβαση; Με ποιον τρόπο;
Ο Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εξήγησε ότι με την ρομποτική χειρουργική οι επεμβάσεις πλέον έχουν αλλάξει.
«Όταν κάνουμε μία επέμβαση στο στομάχι πρέπει να αφαιρέσουμε ένα μέρος του ή ολόκληρο και να ανακατασκευάσουμε μετά, με το λεπτό έντερο, ένα καινούργιο στομάχι. Αυτό με μία τομή ανοιχτή είναι ταλαιπωρία για τον ασθενή. Με τη ρομποτική χειρουργική όλα γίνονται καλύτερα για τον ασθενή, αλλά και για τον χειρουργό. Με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, μπορεί να αφαιρέσει τους λεμφαδένες και να κάνει έναν καλό καθαρισμό», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα εργαλεία έχουν μεγέθυνση, περιστροφή τουλάχιστον 360 μοιρών, έχουν λέιζερ, υπερήχους, διαθερμίες εξελιγμένες.
Μιλώντας για τις επεμβάσεις στο παχύ έντερο, υπογράμμισε: «Μπορούμε να δώσουμε την καλύτερη χειρουργική λύση και να επαναφέρουμε την ανατομία για να αποφύγουμε είτε προσωρινές, είτε μόνιμες ειλεοστομίες ή κολοστομίες».
«Ο κόσμος αναρρώνει πολύ γρήγορα και δεν έχει τις επιπλοκές των λοιμώξεων σε σχέση με το τραύμα. Επίσης, μπορεί πιο γρήγορα -εφόσον χρειαστεί- να ξεκινήσει επικουρική θεραπεία», πρόσθεσε ο ιατρός χειρουργός.
Και κατέληξε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επέμβαση στο πάγκρεας: «Από τη στιγμή που η χειρουργική ομάδα έχει τη γνώση της χρήσης και της λειτουργίας των εργαλείων μία τέτοια επέμβαση είναι ασφαλής».