Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δερματολόγος, αφροδισιολόγος και καθηγητής πανεπιστήμιου Αθηνών, μιλά στη εκπομπή «Ελένη» για τον έρπητα ζωστήρα.
Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει παγκοσμίως 1 στους 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους προκαλώντας έντονους πόνους και πιθανή μεθερπητική νευραλγία. Η ηλικιακή ομάδα η οποία διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι άτομα 50 ετών και άνω.
Τα συμπτώματα είναι ένα φυσαλιδώδες, επώδυνο εξάνθημα, το οποίο εκδηλώνεται στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ακόμη και κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπή.
Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα.
Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δερματολόγος, αφροδισιολόγος και καθηγητής πανεπιστήμιου Αθηνών, μιλά στη εκπομπή «Ελένη» για τον έρπητα ζωστήρα.
«Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς, έρπητα ζωστήρα. Η πρώτη επαφή με τον ιό προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ο ιός στη συνέχεια παραμένει στον οργανισμό και σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί. Το εμβόλιο δίνει τα αντισώματα, μεγαλώνοντάς όμως οι άνθρωποι αρχίσει να πέφτει η ανοσία προς τη συγκεκριμένη ασθένεια και έτσι όταν έρθουν σε επαφή με τα ιό, θα έρθουν σε επαφή με τον έρπητα ζωστήρα. Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα. Σε 2-4 μέρες μπορεί να εμφανίσει φουσκάλες. Ο έρπητας ζωστήρα και ό έρπητάς που βγάζουμε στα χείλη είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματά. Ο έρπητας ζωστήρας βγαίνει μία φορά. Έχει παρατηρηθεί πως στις γυναίκες ο πόνος είναι πιο έντονος. Με το εμβόλιο μπορεί να μην εμφανίσεις το νόσημα αλλά επίσης έχουν μικρότερο ποσοστό της μεταζωστηρικής νευραλγίας».