Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στο «Πάμε Δανάη» για τον κοκκύτη, νόσο που προσβάλλει μικρά παιδιά.
Την ανάγκη εμβολιασμού για τον κοκκύτη, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ συστήνει παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).
οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά,οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων 6 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους, ενώ ένα νεογνό κατέληξε.
Η Ματίνα Παγώνη είπε: «Ο κοκκύτης είναι γνωστός φαγιά τον πολύ ξερό βήχα που έχει., είναι ότι χειρότερο για τα μωράκια. Από παλιά γινόταν το εμβόλιο του κοκκύτη στις εγκύους γιατί έτσι, επειδή είναι μικροβιακή λοίμωξη τα αντισώματα περνούσαν στο έμβρυο και προφυλασσόταν το έμβρυο. Κάνει πυρετό μετά τον βήχα. Να επικοινωνούν αμέσως με τον γιατρό αν υπάρχει βήχας έντονος, ο οποίος θα δώσει οδηγίες. Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος»