Το σβήσιμο των ονομάτων των νεκρών από το πεζοδρόμιο μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προκάλεσε την οργή των συγγενών.
Ο Νίκος Χατζηβασιλείου, πατέρας της Ελισάβετ που έχασε την ζωή της στην εθνική τραγωδία των Τεμπών δήλωσε: «Αυτά τα ονόματα δεν θα έπρεπε να είναι στο πάτωμα, αυτά θα έπρεπε να είναι στην είσοδο της Βουλής γραμμένα έτσι με κόκκινα γράμματα γιατί μπαίνοντας μέσα οι βουλευτές να θυμούνται ποια είναι η προτεραιότητα».
Οργή από τους συγγενείς των νεκρών στα Τέμπη , για το σβήσιμο των ονομάτων των ανθρώπων τους μπροστά από το Κοινοβούλιο. Τα ονόματα γράφτηκαν ξανά, όμως ο πόνος και η θλίψη τους, δεν σβήνουν.
Με κόκκινη μπογιά έγραψε το όνομα του 26χρονου γιου του Δημήτρη, ο Παύλος Ασλανίδης που χάθηκε στα Τέμπη.
«Ήρθαμε μόνο να γράψουμε μόνο τα ονόματά τους τίποτα άλλο και πάλι πήγαν να κάνουν συγκάλυψη έξω από τη Βουλή, τι άλλο να πούμε να ξεπλυθούν να φύγουνε να μην φαίνονται. Για μένα ήταν άλλη μία συγκάλυψη. Δεν ξέρω από που δόθηκε η εντολή», δήλωσε ο ίδιος.
Η συγγνώμη του δημάρχου Αθηναίων
Όπως είπε ο πατέρας μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας του τηλεφώνησε για να ζητήσει συγγνώμη και να εκφράσει την πρόθεσή του να στηθεί μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας.
Ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, πρόεδρος εργαζόμενων του δήμου Αθηναίων ανέφερε:
«Έγινε μια από ότι καταλαβαίνω προσπάθεια να φορτωθεί στους εργαζομένους οι οποίοι ήταν η τελευταία τρύπα της φλογέρας».
Ο «Άγνωστος Στρατιώτης» είναι ένα μνημείο, με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.
-«Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο για να θυμόμαστε το φριχτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε, αυτό δεν μπορεί να είναι στον Άγνωστο Στρατιώτη».
– «Μας λέτε ότι δεν πρέπει να μείνουν εκεί τα ονόματα;».
-«Βεβαίως και δεν πρέπει».
– «Πρέπει να σβηστούν;».
– «Φυσικά».
Σοκαριστικοί διάλογοι πριν από την τραγωδία
Νέα συγκλονιστικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως για τα όσα τραγικά συνέβησαν τις πρώτες στιγμές μετά τη σύγκρουση των δυο τραίνων αλλά και όσα αδιανόητα προηγήθηκαν που δείχνουν τ γενική αποδιοργάνωση που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
-Σταθμάρχης: «Επειδή παίζουμε ζωές, σας παρακαλώ πολύ, κλείστε λίγο την πόρτα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ. Ναι. Ρε Βασίλη κλείσε λίγο την πόρτα; Έλα».
-Σταθμάρχης: «Έχω πάρει με το Λιτόχωρο, είμαστε εντάξει».
Λίγη ώρα μετά τη μοιραία σύγκρουση, ανατριχιαστικά είναι τα πρώτα λόγια των αστυνομικών που έχουν φθάσει στο σημείο μηδέν.
-Ναι αστυνομία είναι κανείς εδώ;
-Εδώ! Εδώ!
-Έλα λεβέντη μου!
-Έλα αγόρι μου!
Το απόλυτο σκοτάδι. Μόνο το φως από τους φακούς.
Η πρώτη αγωγή
Σήμερα ξεκίνησε η εκδίκαση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης συγγενών θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος με τη χήρα του ελεγκτή εισιτήριων Ιωάννη Καρυώτη να ζητά δικαιοσύνη.
Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, δικηγόρος συγγενών των θυμάτων υπογράμμισε: «Εμείς αντιλέξαμε ότι υπάρχουν ισχυρά που μπορεί το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση και ιδιαίτερα το πόρισμα της επιτροπής των πραγματογνωμόνων».
Το δικαστήριο διέκοψε τη συζήτηση για τις 5 Απριλίου.