Ο ηθοποιός Ιωάννης Απέργης και η Ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την γονεϊκότητα και την συμμετοχή στο μεγάλωμα των παιδιών.
Σε κάθε γενιά οι γονείς «παραπονιούνταν» ότι κουράζονται για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Όμως σήμερα αυτό το ζήτημα έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για εξουθένωση. Το ονομάζουν «γονεϊκή εξουθένωση». Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γονείς δεν έχουν πλέον προσωπικό χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν πολλά πράγματα, αλλά και οι ίδιοι να είναι τέλειοι γονείς.
Αυτά τα δύο μαζί φαίνεται πως είναι η αιτία του προβλήματος.
Για την συμμετοχή των πατεράδων στο μεγάλωμα του παιδιού και στην γονεϊκότητα επί ίσοις όροις μίλησε ο ηθοποιός Ιωάννης Απέργης.
«Είμαι συμμετοχικός πατέρας γιατί είμαι πάρα πολλές ώρες έξω, με σειρές, δύο θέατρα, και πολλές φορές μένω άυπνος προκειμένου να δω τα παιδιά μου. Τα παιδιά μου – είμαι τυχερός σε αυτό – κοιμούνται από τη μέρα που γεννήθηκαν. Αλλά ο πιο δύσκολο για μας είναι ότι έχεις άλλον προγραμματισμό, ένα παιδί σε «εκτοπίζει», και είναι πάρα πολύ «κουραστικό» γιατί πρέπει να είσαι όλη την ώρα alert. Η σύζυγός μου εργάζεται, αλλά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, είναι σαν να είχε παιδιά από πάντα. Οι περισσότερες γυναίκες που έχω συναναστραφεί, είναι σαν να είχαν παιδιά πάντα. τους λέω “πώς το κάνετε; Δεν κουράζεστε;”», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.
Η κ. Παρασκευοπούλου, αναφέρθηκε στην γονεϊκή εξουθένωση και έδωσε την επιστημονική βάση του θέματος.
«Γονεϊκή εξουθένωση πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των νέων γονέων είναι αυξημένες. Στις μικρές ηλικίες η εξουθένωση είναι περισσότερο σωματική. Όσο μεγαλώνει το παιδί αρχίζουν να προστίθενται και ψυχολογικοί παράγοντες που αρχίζουν να μας προβληματίζουν και να μας ενοχλούν. η πραγματικότητα είναι πως πάντα οι γονείς θα κουράζονται και είναι ένα κομμάτι του ρόλου τους ως γονείς. Είναι «υποχρεωμένοι» να κουράζονται», τόνισε η ειδικός.
«Με εξουθένωσε η πατρότητα σε βαθμό που πήγα στο νοσοκομείο. Ως πατέρας έπρεπε να δείξω στην σύζυγό μου ότι υπάρχω και εγώ. Είχα πολύ διάβασμα, είχα και το παιδί και ένα βράδυ έπεσα κάτω», συμπλήρωσε ο Ιωάννης Απέργης.
«Οι γονείς δεν είναι μόνο γονείς, αλλά είναι φίλοι, σύντροφοι, παιδιά άλλων γονέων, δηλαδή έχουν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα και αυτό μπορεί να μας κουράσει. Οι υπερ-κουρασμένοι γονείς είναι αυτοί που συνήθως δεν το λένε γιατί νιώθουν ότι θα τους κρίνουν. Ότι δεν έχουν το «δικαίωμα» να είναι κουρασμένοι. Το να μην μπορείς να είσαι λειτουργικός στην καθημερινότητά σου ή να έχεις άγχος, όλα αυτά είναι συμπτώματα. Η απομάκρυνση του ζευγαριού μπορεί να είναι σύμπτωμα γονικής εξουθένωσης», υπογράμμισε η κ. Παρασκευοπούλου.
Υπάρχουν «εύκολα» ή «δύσκολα» παιδιά;
Σύμφωνα με την ειδικό «υπάρχουν. Όπως και «εύκολοι» ή «δύσκολοι» γονείς. Οι εύκολοι γονείς είναι πιο χαρούμενοι, ήρεμοι, αισιόδοξοι. Θα χρησιμοποιήσουν το χιούμορ στη διαδικασία της ανάπτυξης. Υπάρχουν και εύκολα παιδιά από τη δική τους ιδιοσυγκρασία αλλά και δύσκολα παιδιά. Σίγουρα το κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας παίζει ρόλο, αλλά το περιβάλλον θα συγκρατήσει ή θα πυροδοτήσει τις ήδη καταγεγραμμένες συμπεριφορές».
Οι νέοι γονείς θέλουν όλα να τα κάνουν σωστά. Ευτυχώς υπάρχει η πληροφόρηση πλέον αλλά αυτό προσθέτει ένα άγχος.
Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν πως οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά έως και 6 ετών, τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν πολύ στην σωματική κούραση. Μετά αρχίζουν άλλες αγωνίες και σωματικές δυσκολίες. Παίζει ρόλο και ο αριθμός των παιδιών στην οικογένεια.
Για την ζήλια μεταξύ των παιδιών όταν έρχεται ένα νέο μέλος, και την γονεϊκή κούραση η κ. Παρασκευοπούλου σημείωσε πως, «αυτή η προσωπική ματαίωση ή η ζήλια είναι υγιές κομμάτι και φυσιολογικό. Κάποιες φορές υπερβάλλουμε και «υπερανακατευόμαστε» στο πώς θα τα βρουν μεταξύ τους τα παιδιά. είναι σημαντικό να είναι χαρούμενα τα παιδιά παρά «εύκολα». Οι γονείς πια κάνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία και πολλοί κουράζονται μέχι να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Σε πολλές περιπτώσεις ο γονείς είναι εξ ορισμού κουρασμένοι, και υπηρετούν πολλούς ρόλους».
«Το παιδί πρέπει να μάθει ότι είμαστε όλοι το ίδιο μέσα στο σπίτι», σχολίασε ο Ιωάννης Απέργης.
Πέφτει περισσότερο το βάρος στις γυναίκες στην διαδικασία της γονεϊκότητας;
Η ειδικός επεσήμανε: «Συνήθως οι γυναίκες θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο περισσότερο στα πράγματα και ενδεχομένως νιώθουμε πιο ασφαλείς. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν να κάνουν κάποια πράγματα και ότι ο ένας βοηθάει τον άλλον στο σπίτι. Είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε βοήθεια. Ένας ξεκούραστος γονέας είναι σίγουρα πολύ καλύτερος. Πολλοί όμως γονείς φτάνουν στην διαδικασία της παραίτησης, και είναι απόντες. Είναι αυτό που λέμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν «στον αυτόματο». Ο γονιός ξέρει μέσα του πότε ξεκινάει να φτάνει στα όριά του. Είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε αυτό το σημείο. Ένας τρόπος να το προλάβουμε είναι να ενημερωνόμαστε για το τι ακολουθεί στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο».
«Δεν υπάρχει γονιός που τα κάνει όλα σωστά. Είναι βασικό να νιώθουν οι γονείς ότι δεν είναι μόνοι τους. όλοι το κάνουν αλλά η πρόθεση είναι πάντα καλή. Και αυτή η πληροφορία πρέπει να υπάρχει στο παιδί, ότι δηλαδή είναι μία ομάδα και ο καθένας φροντίζει τον άλλον αλλά και τον εαυτό του», δήλωσε η κ. Παρασκευοπούλου.
«Ένας ο ένας παρακινήσει τον άλλον να κάνει πράγματα για τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε κλείνοντας ο Ιωάννης Απέργης.