Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου -και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά- ανέβηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου.
Ο Μίλτος Τεντόγλου βάζει τη γαλανόλευκη στους ώμους του. Εικόνα γνώριμη. Εικόνα που δεν χορταίνεται.
Ο Μίλτος κατέλαβε ακόμα μια κορυφή, κατακτώντας ξανά μετά από 2 χρόνια το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μικρής πίστας αυτή τη φορά στη Γλασκώβη.
Εκεί όπου είχαν αρχίσει όλα, με το πρώτο του νίκη στο πανευρωπαϊκό ανοιχτού του 2019.
Σε έναν τελικό που θύμισε έντονα την εξέλιξη θρίλερ εκείνου στον ανοιχτό στίβο της Βουδαπέστης πέρυσι, ο Έλληνας άλτης απέδειξε γιατί είναι αθλητής των μεγάλων αγώνων. Έστω και αν προβληματίστηκε που ο αγώνας γινόταν τόσο νωρίς το πρωί.
«Ο αγώνας ήταν χάλια. Ούτε στο χειρότερό μου εχθρό να κάνει τελικό το πρωί. Ό,τι χειρότερο. Δεν είχα καμία όρεξη. Τα άλματά μου προσπαθούσα ό,τι καλύτερο μπορώ αλλά δεν έβγαινε η επίδοση με τίποτα», είπε ο ίδιος.
Μπήκε όπως πάντα με το χαρακτηριστικό χαλαρό του στυλ, αλλά και με βλέμμα που έβγαζε αποφασιστικότητα.
Το «χρυσό» άλμα
Το άλμα που έδωσε το χρυσό στον 25χρονο αθλητή από τα Γρεβενά, ήταν το πρώτο, στα 8,22μ. Πολύ κοντά δηλαδή στη φετινή καλύτερή του επίδοση των 8,26μ.
«Δεν με νοιάζει το χρυσό μετάλλιο. Θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα αν ο αγώνας ήταν το απόγευμα. Ένιωθα ότι είμαι σε Πανελλήνιο ή Βαλκανικό. Κρατάω το ότι ήταν πολύ Έλληνες στις κερκίδες. Τίποτα άλλο», πρόσθεσε.
Υπήρξε άμεση απάντηση από το νέο μεγάλο ταλέντο του μήκους. Τον 19χρονο Ιταλό, Ματία Φουρλάνι, που προσγειώθηκε ακριβώς στην ίδια απόσταση.
Το δεύτερο άλμα του Τεντόγλου ήταν και το μοναδικό του κάτω από τα 8 μέτρα, ωστόσο 3 εκατοστά πιο κάτω μετρήθηκε και ο Φουρλάνι.
Οι αντίπαλοι
Οι δύο αντίπαλοι πήγαιναν χέρι – χέρι μέχρι το τέλος. Κανείς άλλος δεν έδειχνε ικανός να τους ακολουθήσει. Ο Τεντόγλου στο 3ο άλμα ήταν άκυρος και κάπου εκεί στράφηκε στις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι.
«Πιστεύω ότι είμαι σε καλό επίπεδο. Αυτό δεν ήταν αντιπροσωπευτικό σήμερα αλλά είμαι σε καλό επίπεδο και το καλοκαίρι θα είμαι πιο δυνατός».
Η βελτίωση ήταν άμεση με δύο άλματα στα 8,15 και στα 8,11, με τον Ιταλό να μην μπορεί να περάσει μπροστά. Το χρυσό παρέμενε σε ελληνικά χέρια, λόγω του δεύτερου καλύτερου άλματος.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Τζαμαικανός Κάρι Μακλάουντ που μας καρδιοχτύπησε αλλά η προσπάθειά του ήταν ένα εκατοστό μόλις μικρότερη.
Ο Φουρλάνι έκανε μια τελευταία προσπάθεια. Το άλμα του μεγάλο, αλλά άκυρο.
«Δεν θα με πείραζε ακόμα και να χάσω. Αν και πιστεύω πως αν πήδαγε περισσότερο ο Ματία θα πήδαγα κι εγώ περισσότερο».
Οι Έλληνες ομογενείς που βρίσκονταν στις εξέδρες αλλά και όλη η Ελλάδα πανηγύρισε ακόμα ένα χρυσό από τον «φτερωτό άγγελό» της, που ολοκλήρωσε αυτόν τον υπέροχο αγώνα με 8,19.
Τα απίστευτα κατορθώματα του μοναδικού Μίλτου Τεντόγλου
Πριν ακόμα κλείσει τα 26 – έχει γενέθλια στις 18 Μαρτίου – ο καταπληκτικός Μίλτος έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του στο άλμα εις μήκος και είναι με διαφορά ο κορυφαίος αθλητής του αγωνίσματος στον κόσμο τα τελευταία έξι χρόνια, με 11 μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, με το τελευταίο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γλασκώβη.
Αριθμός – ρεκόρ που δύσκολα συναντάς στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου σε όλα τα αγωνίσματα και πραγματικά λίγους αθλητές να το έχουν πετύχει!
Ο δρόμος για την κορυφή για τον Μίλτο σε επίπεδο ανδρών, ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018, σε ηλικία 20 ετών! Τότε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου στην πρώτη μάλιστα συμμετοχή του στη διοργάνωση!
Ενθουσιασμός και πανηγύρια στα Γρεβενά για τον «χρυσό» Μίλτο
Ενθουσιασμός και πανηγύρια επικράτησαν στα Γρεβενά μετά τη μεγάλη νίκη του Μίλτου Τεντόγλου.
Όλοι μιλούν για τον Μίλτο, τον δικό τους Μίλτο, που τους έχει δώσει τόσες μεγάλες χαρές.