Ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, ενδοκρινολόγος και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Οξφόρδης που εξειδικεύεται στην θεραπεία της παχυσαρκίας μιλά στην εκπομπή «Ελένη».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία μάστιγα του 21ου αιώνα.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Το 40% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στη παιδική παχυσαρκία ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2035 1 στα 3 άτομα θα είναι παχύσαρκο και η παιδική παχυσαρκία θα αυξηθεί κατά 100%.
Ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, ενδοκρινολόγος και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Οξφόρδης που εξειδικεύεται στην θεραπεία της παχυσαρκίας μιλά στην εκπομπή «Ελένη».
«Πρόκειται για μία πανδημία που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια. Έχει αλλάξει το περιβάλλον μας. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο για την εποχή των σπηλαίων, να βγούμε να περπατήσουμε πολύ για να βρούμε την τροφή μας. Πλέον, βγάζουμε το κινητό μας και παραγγέλνουμε. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής επίσης, δεν κάνουμε πια χειρωνακτικές δουλειές αλλά γραφείου. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας και στους ενήλικες και στα παιδιά. Όταν μιλάμε για παχυσαρκία μιλάμε για μία ασθένεια. Δεν είναι θέμα αισθητικής. Η παγίδα είναι το στίγμα της παχυσαρκίας και πολλές φορές δεν ζητούν βοήθεια. Δεν θέλουν να πάνε στον γιατρό γιατί πιστεύουν πως ο γιατρός θα τους κοροϊδέψει. Αυτό το στίγμα αφορά και τους επαγγελματίες υγείας. Εμείς οι γιατροί πρέπει να έχουμε την ενσυναίσθηση πως δεν φταίνε οι ασθενείς».
Σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία, είπε:
«Πολλές φορές μπορεί να είναι θέμα γονιδιακό ή κάποιας ασθένειας. Μπορεί όμως, να είναι και θέμα διατροφικό και συμπεριφοράς. Η αντιμετώπιση έχει να κάνει με το ότι πρέπει να βρούμε από πού ξεκινά το πρόβλημα».