Τρόμο αλλά και οργή προκαλεί η αποκάλυψη ότι σχεδόν ένα χρόνο μετα την τραγωδία των Τεμπών η χώρα παρ' ολίγον να ζήσει μια ανάλογη τραγωδία καθώς δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου δυο επιβατικές αμαξοστοιχίες βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης.
Ούτε ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, μία παρολίγον τραγωδία αποτράπηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Δύο ημέρες μόνο πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου του 2023, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Κώστα Ντελέζου στα «ΝΕΑ», δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες, γεμάτες κόσμο, παραλίγο να βρεθούν στην ίδια γραμμή στις Αχαρνές.
Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς και την αμαξοστοιχία 51, το λευκό βέλος, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Κάτω από συνθήκες που ακόμα εξετάζονται η πρώτη αμαξοστοιχία παραβίασε ερυθρό σηματοδότη.
Αυτό είναι το φωτόσημο Ρ668 που παραβίασε η επιβατική αμαξοστοιχία 1313. Εδώ κανονικά θα έπρεπε να ανάψει το πράσινο. Μετά την παραβίαση η αμαξοστοιχία κατευθύνονταν προς τη γραμμή 102, στην οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν η αμαξοστοιχία 51 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Αθήνα.
Ο Νίκος Τσικαλάκης, πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ ανέφερε:
«Στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών υπάρχει πλήρης ανάπτυξη της τηλεδιοίκησης με ETCS. Ωστόσο αν υπήρχαν ETCS στα τρένα, στους συρμούς θα είχε πεδήσει το τρένο στο φωτόσημο».
Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας του ΣΚΑ, τα δύο επιβατικά τρένα θα έμπαιναν σε τροχιά σύγκρουσης αν ο τηλεσταθμάρχης δεν αντιλαμβάνονταν εγκαίρως την παραβίαση του φωτόσημου από την αμαξοστοιχία 1313 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο Πειραιάς.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των «Νέων» ο άνθρωπος στο κέντρο ελέγχου ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει.
Ο Παναγιώτης Τερεζάκης, μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ δήλωσε:
«Όταν υπάρχει παραβίαση ερυθρού σηματοδότη δεν σημαίνει ότι στα επόμενα 20-30 μέτρα θα είναι το σημείο στο οποίο μπορεί να γίνει μία πιθανή πρόσκρουση των τρένων. Υπάρχει αυτό που λέμε ένα μήκος επικάλυψης».
Ενώ ο ΟΣΕ επισημαίνει: «Τα τρένα, προτού ακινητοποιηθούν, κινούνταν σε συγκλίνουσες γραμμές και όχι μετωπικά, μετά από παραβίαση ερυθρού σηματοδότη».
Το αλαλούμ των ευθυνών
Πενήντα ημέρες μετά το συμβάν, στις 14 Φεβρουαρίου του 2024, η Ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων ζητά εξηγήσεις από την HELLENIC ΤΡΑΙΝ και τον ΟΣΕ. Το έγγραφο κοινοποιείται και στο υπουργείο Μεταφορών.
Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων τονίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανωτέρω παραβίαση συνιστά πρόδρομο παράγοντα ατυχήματος, σας επισημαίνουμε ότι έως και σήμερα δεν μας έχετε γνωστοποιήσει τη σχετική έκθεση / πόρισμα εσωτερικής διερεύνησης του ανωτέρω συμβάντος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», στελέχη της HELLENIC ΤΡΑΙΝ υποστηρίζουν ότι για το περιστατικό ευθύνεται η ολισθηρότητα των γραμμών, όπως υποστήριξε και ο μηχανοδηγός.
Ο ΟΣΕ από την πλευρά του λέει ότι υπήρξε παραβίαση του σηματοδότη αλλά η τηλεδιοικήση και η έγκαιρη παρέμβαση του σταθμάρχη ήταν σωτήριες. Ο Παναγιώτης Τερεζάκης, μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ σημείωσε:
«Το πρώτο που το έσωσε ήταν ότι υπήρχε σηματοδότηση και υπήρχε πλήρης κάλυψη από πλευράς σηματοτεχνικής, δηλαδή ο ένας είχε πράσινο και ο άλλος είχε κόκκινο και το επόμενο βέβαια ήταν η τηλεδιοίκηση που είχε οπτική απεικόνιση. Υπόψη ότι ήταν ένας ο τηλεδιοικητής».
Παραβίαση φωτοσήματος, ολισθηρότητα, τηλεδιοίκηση. Και πάλι στην αναμονή για τα πορίσματα.