Σκληραίνει η κόντρα εκκλησίας - Πολιτείας με φόντο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Κλειστές θα είναι στο εξής οι πόρτες των εκκλησιών στην Κέρκυρα, για δύο από τους τρεις βουλευτές του νησιού.
Ο Μητροπολίτης τους θέτει εκτός εκκλησιάσματος, αφού όπως αναφέρει διέπραξαν βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Πλέον, ο Αλέκος Χρήστος Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους ιερούς ναούς.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη διότι οι δύο βουλευτές του Νομού μας που ανήκουν στην αντιπολίτευση, παρότι είχαν ενημερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημη επιστολή ότι το νομοσχέδιο αυτό απάδει στις θέσεις και στην πίστη του ορθόδοξου χριστιανού, εντούτοις το υπερψήφισαν. Τους καλούμε λοιπόν να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση», ανέφερε η Μητρόπολη Κέρκυρας.
Αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στις απαγορεύσεις του Μητροπολίτη Νεκτάριου δηλώνουν οι δύο Κερκυραίοι βουλευτές.
«Μεσαιωνικού χαρακτήρα. Δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο κείμενο, δεν είναι οι εκκλησίες ιδιοκτησία του και θα συμμετέχω στις τελετές σα να μη συνέβη τίποτα. Θα πάω εκεί, να δούμε αν θα υπάρξει κάποιος ιερέας να με βγάλει έξω από την εκκλησία. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», δήλωσε ο Αλέκος Χρήστος Αυλωνίτης.
«Η στοχοποίηση και η πολιτική διαχωρισμού των πιστών θυμίζουν άλλες εποχές και δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη και τη γιορτή της Ορθοδοξίας», είπε Δημήτρης Μπιάγκης.
«Πράσινο φως» για ποινές
Το «πράσινο φως» για τα αντίποινα στους υποστηρικτές του νομοσχέδιου από Μητροπολίτες φαίνεται να δίνει η πρωτοφανής απόφαση της Συνοδού να εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου, όχι στον Μητροπολιτικό ναό, αλλά στην Ιερά Μονή Πετράκη, χωρίς να προσκληθούν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο σε κυβερνητικά όσο και σε στελέχη της αντιπολίτευσης.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στοχοποιούνται βουλευτές γιατί οι βουλευτές πάνε ως πιστοί στις εκκλησίες. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι λειτούργησε η συντεταγμένη εκκλησιά με πολλή ψυχραιμία κι έχει απόλυτο δικαίωμα να έχει λόγο, όπως αντίστοιχα έχει δικαίωμα να ορίζει και πώς θα γίνει δοξολογία της Κυριακής της Ορθοδοξίας κι αυτό εναπόκειται πλήρως στη δική της αρμοδιότητα», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.
«Σωστά είπε ο Αυλωνίτης στην επιστολή του. Τι θα γίνει με τον Δένδια, με τον Μητσοτάκη; Αν βρεθούν στην Κέρκυρα θα έχει την ίδια στάση ο Μητροπολίτης απέναντί τους;», είπε ο Πέτρος Παππάς.
«Δεν νομίζω ότι είναι στάση της εκκλησίας αυτή. Έλαβα email από τη Μητρόπολη Ηλείας που μας καλεί σε θεολογικό συνέδριο. Χαίρομαι για αυτό, γιατί είναι μια μεμονωμένη στάση και πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα και ο Αρχιεπίσκοπος να καταδικάσει τέτοιου είδους πρωτοφανείς σκοταδιστικές και άλλων εποχών συμπεριφορές», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο «ιερός πόλεμος» για το γάμο των ομόφυλων φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.
Μάλιστα, ακόμη και μετά την πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το καθιερωμένο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπίσκοπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνοδού στο Προεδρικό Μέγαρο στη γιορτή της Ορθοδοξίας ανακοινώθηκε ότι το επίσημο γεύμα θα διοργανωθεί στη Μονή Πετράκη με προσκλήσεις που θα αποστείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Επιπλέον, ενδέχεται την 25η Μάρτιου να μην παρευρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος στην δοξολογία.