Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε η είδηση στον χώρο των καλλυντικών, πως διάσημα προϊόντα κατά της ακμής ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας καρκινογόνου ουσίας, που ονομάζεται βενζόλιο.
Πρόκειται για τα πιο διάσημα προϊόντα, τα οποία εκατομμύρια γυναίκες φορούν καθημερινά παγκοσμίως. Δερματολόγοι μιλούν στο LIVE NEWS γι’ αυτήν την νέα έρευνα της Valisure από το Κονέκτικατ.
Η έρευνα αυτού του ανεξάρτητου αμερικανικού εργαστηρίου λοιπόν ήρθε να ταράξει τα νερά, με τον κολοσσό Estee Lauder να βλέπει τη μετοχή της μέσα σε λίγες ώρες να πέφτει κατά περίπου 2%.
Πόσο ανησυχητική είναι η μελέτη;
Οι ειδικοί εξηγούν στο LIVE NEWS πως το βενζοϊκό υπεροξείδιο χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα όπως σε προϊόντα κατά της ακμής, αντηλιακά, απολυμαντικά χεριών και dry shampoo.
«Από τις πρώτες προτάσεις. Ευρέως διαδεδομένο προϊόν», δήλωσε η δερματολόγος Βασιλική Μουσάτου.
«Γνωρίζουμε εδώ και 120 χρόνια πως το βενζόλιο είναι καρκινογόνος ουσία. Ακόμα και σε ελάχιστη συγκέντρωση, προκαλεί αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του αίματος, κυρίως λευχαιμιών», είπε η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ.
Οι ιδιότητες του είναι άκρως ευεργετικές θα πουν, ιδίως για την καταπολέμηση της ακμής, ωστόσο αν τα προϊόντα εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες τα πάντα αλλάζουν.
Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν αυτές οι κρέμες φυλάσσονται σε μέρη, όπως δίπλα σε μια ντουζιέρα που αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες ή ξεχαστούν σε ένα αυτοκίνητο για 5-6 μέρες;
Τα ευρήματα της έρευνας ήταν σοκαριστικά.
Η έρευνα λέει μια κρέμα Proactiv μπορεί να έχει 800 φορές παραπάνω το όριο συγκέντρωσης βενζολίου που έχει θέσει η FDA. H Clinique της Estee Lauder 200 φορές παραπάνω και η Clearasil 150 φορές παραπάνω.
Η έρευνα λοιπόν έδειξε πως ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να παράγουν βενζόλιο 800 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο που έχει θέσει ο FDA. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή τονίζοντας πως το Α και το Ω είναι η σωστή φύλαξη τους.
Μια λύση είναι να διατηρούμε τις κρέμες προσώπου στο ψυγείο ενώ γενικά αποφεύχεται η χρήση αυτής της ουσίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Valisure προσέφυγε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ζητώντας την ανάκληση των προϊόντων και την διεξαγωγή έρευνας για νέες κατευθυντήριες οδηγίες.