Οι κρατήσεις στα ψητοπωλεία, και τις ταβέρνες, μπορεί να έχουν πάρει «φωτιά» λόγω της ημέρας.
Η ημέρα που το κρέας κυριαρχεί στα περισσότερα τραπέζια και το τσίκνισμα γίνεται αντιληπτό σε κάθε γειτονιά πλησιάζει.
Οι ρίζες του εθίμου τοποθετούνται στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων οι οποίοι θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τα τηλέφωνα στα ψητοπωλεία παίρνουν «φωτιά» ενόψει Τσικνοπέμπτης ενώ οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να φτιάξουν το πλάνο της ημέρας ούτως ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι και να αποφευχθούν τα προβλήματα.
Από νωρίς το πρωί οι ψήστες βάζουν τα κρέατα στην σούβλα καθώς η μέρα προμηνύεται «μεγάλη».
«Έχουμε λάβει κοκορέτσι, κοντοσούβλι, έχουμε βάλει φωτιά και θα βάλουμε και το αντικρυστό τώρα. Σήμερα θα ψήσουμε περίπου 1,5 τόνο κρέας, περιμένουμε πολύ κόσμο, και ο κόσμος θα ανανεωθεί περίπου 4 φορές. Από τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουμε και θα τελειώσουμε περίπου στις 2 η ώρα το μεσημέρι. Έχουμε και παραγγελίες να δώσουμε. Δύο μέρες προετοιμαζόμαστε για αυτή την μέρα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Καπνάκης, ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην Γλυφάδα.
«Φέτος είναι περισσότερες οι κρατήσεις. Φεύγει περισσότερο το αρνί και το κοκορέτσι. Σήμερα είναι πιο… παραδοσιακός ο κόσμος,α υτά επιλέγει. Βγαίνει περίπου 25 ευρώ το άτομο αν κάποιος έρθει στον χώρο μας, στα 18 ευρώ η παραγγελια για έξω. Είναι ακριβότερα γιατί πήραμε τα παϊδάκια 11 ευρώ το κιλό. έχουμε και μενού vegan», συμπλήρωσε.