Να αποσυρθούν άμεσα πασίγνωστες κρέμες κατά της ακμής. Αυτό ζητάει το εργαστήριο από το Κονέτικατ που εντόπισε αυξημένα επίπεδα καρκινογόνου ουσίας σε προϊόντα της CLINIQUE, της CLEARASIL και της PROACTIV.
Ο FDA απαντά πως θα κάνει μελέτες αν και επισημαίνει πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πείραμα δεν ήταν ρεαλιστικές.
«Το εργαστήριο αυτό ισχυρίστηκε ότι το φάρμακο αυτό εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν μιλάμε για υψηλές μιλάμε ότι έκαναν πείραμα σε 37, 50 και 70 βαθμούς Κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε 50 και 70 μιλάμε για σάουνα», είπε ο Δημήτρης Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ.
Σε αυτές τις συνθήκες σάουνας, λοιπόν, κάποια από τα 66 προϊόντα σχημάτισαν βενζόλιο έως και 800 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες κολοσσοί είδαν τις πρώτες επιπτώσεις στους τεράστιους τζίρους με απώλειες έως και 3% στις μετοχές τους.
Διεθνής σάλος για το βενζόλιο
Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Οι κρέμες κατά της ακμής δεν περιέχουν βενζόλιο. Περιέχουν όμως το υπεροξείδιο του βενζολίου που για δεκαετίες χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά της ακμής.
«Το υπερειξίδιο πρωτοκύκλοφορησε 1987. Έχουμε 37 χρόνια το οποίο είναι από τα αποτελεσματικότερα φάρμακα», προσθέτει ο καθηγητής.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτή η ουσία εκτεθεί σε ασυνήθιστα μεγάλες θερμοκρασίες. Όταν λοιπόν οι πασίγνωστες κρέμες με συστατικό αυτήν την ουσία τοποθετηθούν δίπλα σε ντουσιέρες ή ξεχαστούν για μέρες σε αμάξι τότε μπορούν να παράγουν το δυνητικά καρκινογόνο βενζόλιο έως και:
-800 φορές πάνω από το όριο για την PROACTIV
-200 φορές πάνω από το όριο για την CLINIQUE
-150 φορές πάνω από το όριο για την CLEARASIL.
«Αν δούμε δύο μέρη πράγματι πρέπει να έχει κόψει τότε υπάρχει κίνδυνος. Ανεπιθύμητες. Να μην αφήνουμε μέσα στα αυτοκίνητο».
Να τις χρησιμοποιούμε ή όχι;
Και το ερώτημα παραμένει. Οι γυναίκες να χρησιμοποιούν ή όχι αυτές τις κρέμες της Clinique, της Clearasil και της PROACTIV;
Ο καθηγητικής Δερματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ιωαννίδης απαντά:
«Αν η γυναίκα την έχει στο μπάνιο της και δει ότι δεν έχει κόψει και έχει φυσιολογικές θερμοκρασίες σε ένα μπάνιο τότε ναι μπορεί να τις χρησιμοποιεί άφοβα».
«Νέα μελέτη προειδοποιεί για πιθανή συσχέτιση διάσημων προϊόντων κατά της ακμής με καρκινογόνο ουσία. Η Ένωση καταναλωτικών προϊόντων Υγείας μίλησε απόψε στο ABC News και υποστήριξε πως τα ευρήματα βασίζονται σε μη ρεαλιστικές συνθήκες μέσα σε ένα εργαστήριο και πως τα προϊόντα είναι ασφαλή όταν φυλάσσονται σωστά», μετέδωσε το δελτίο του ABC News.
Οι ειδικοί εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί αν και επισημαίνουν πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
«Βρέθηκε μία μη αποδεκτή ουσία σε διάφορες κρέμες»
O Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος, μίλησε στο LIVE NEWS.
«Έγινε μία ανάλυση από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο στην Αμερική και βρέθηκε πως σε διάφορες κρέμες βρέθηκε μία μη αποδεκτή ουσία, το βενζόλιο, το οποίοι είναι καρκινογόνο. Εάν το προϊόν δεν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τότε δεν είναι καρκινογόνο. Έχουν βρεθεί καλλυντικά που έχουν παραπάνω ποσότητα από το επιτρεπτό.