Η ηθοποιός Φαίδρα Δρούκα και η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Ζωή Στραβοπόδη μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις νέες μορφές οικογένειας που έχουν προκύψει στην σύγχρονη κοινωνία.
Η Φαίδρα Δρούκα μίλησε για την εικόνα που είχε για την οικογένεια.
«Η εικόνα είναι μία οικογένεια που θα έχει αγάπη, ασφάλεια, σταθερότητα και επιβράβευση και θα λειτουργεί ομαδικά. Η οικογένειά μου δεν είχε την επιβράβευση, όπως είναι μία σύγχρονη οικογένεια. Φυσικά όλα αυτά σε κάθε μορφή, είναι βασικά συστατικά όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους ενήλικες που την δημιουργούν. Είναι σημείο αναφοράς η οικογένειά μου, η πατρική οικογένεια εννοώ», ανέφερε η ηθοποιός.
Η κ. Στραβοπόδη έδωσε την κοινωνική και επιστημονική πλευρά του θέματος.
«Βιώνουμε μία εποχή με οικογένειες με μεγάλη ποικιλομορφία. Περπατάμε από την φάση της αλληλεξάρτησης, στο στάδιο της ανεξαρτησίας, ειδικά όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν να δουλεύουν. Οικογένεια είναι άτομα που έχουν ερωτική-σεξουαλική σχέση και η τεκνοποιία. Και αυτά όμως να συνδέονται, αυτό ισχύει και νομοθετικά. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται αυτά τα άτομα, αλλά και στο πώς αποκτάς παιδιά. Έχει σταματήσει να δίνεται βάση στο αν αυτές οι σχέσεις είναι θεσμοθετημένες, δηλαδή να υπάρχει γάμος απαραίτητα, όπως και τα παιδιά να είναι εντός γάμου», τόνισε.
«Έχουμε μία τάση να αυτοκαθοριζόμαστε, δηλαδή ό,τι δηλώνουμε αυτό να είναι. Όταν λέμε ότι οικογένειά μου είναι οι φίλοι μου ή το κατοικίδιό μου ή αλλά, φαίνεται πως υπάρχει η ανάγκη να ανήκουμε κάπου, ωστόσο αυτό νομικά δεν στέκει», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την κ. Στραβοπόδη: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι συντηρητικοί και αισθάνονται να απειλούνται. Πολλοί άνθρωποι στηρίζουν επιλογές που δεν είναι συμφέρουσες προς το παιδί. Το να είμαι καλά σημαίνει να είναι συγκροτημένος και συναισθηματικά καλά και όχι επιπόλαιος».