Με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 παρών η αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα έγινε νόμος του κράτους με την αντιπολίτευση στην ονομαστική ψηφοφορία να υπερψηφίζει μόνο τα άρθρα που αφορούσαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
O Kυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας δήλωσε:
«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Με πιο ελεύθερα, πιο ισχυρά, πιο εξωστρεφή, δημόσια Πανεπιστήμια και ένα ξεκάθαρο και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων».
Η συζήτηση πλέον έχει μεταφερθεί στην επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Θα καταλάβουμε πόσο σημαντική τομή, πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μέσα σε λίγους μήνες, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια, όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες επειδή έκανε μια από τις πρώτες κυβιστήσεις», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Δεν είδα και τα ξένα πανεπιστήμια περιωπής να κάνουν ουρά για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατά της αναθεώρησης την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην πάγια θέση του για ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών ιδρυμάτων μόνο όμως κατόπιν πολιτικής συμφωνίας στο περιεχόμενο του άρθρου 16.
Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επεσήμανε: «Η συναίνεσή μας στη συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από διάλογο και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στη συζήτηση για τον αν θα αναθεωρηθεί αλλά στο πώς».
«Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν “μη κερδοσκοπικά” παραρτήματα», λέει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας το πρώτο παράρτημα ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα θα λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, σε δεκαοκτώ μήνες από τώρα.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις τυχόν προσφυγές που θα ακολουθήσουν την ίδρυση ενός ιδιωτικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Και σύμφωνα με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) θα είναι εκείνο που θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητα της εφαρμοζόμενης διάταξης ή την εναρμόνιση του άρθρου 16 με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.