Σοκάρουν με την αγριότητά τους τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων που πλέον τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Άγριοι ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, εκφοβισμοί, ακόμη και ληστείες με σουγιάδες γίνονται μέσα σε σχολεία, με στόχο τα πιο ευάλωτα και ευαίσθητα παιδιά.
«Καθημερινότητα» η σχολική βία
«Περιμένανε είκοσι άτομα ένα παιδί για να τον πλακώσουν στο ξύλο, μας απειλούν με σουγιάδες για να τους δώσουμε τα κινητά, είναι πολύ περίεργα τα πράγματα εδώ πέρα».
Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουν μαθητές σε αρκετά σχολεία της χώρας. Ακόμη και πίσω από τις κλειστές σχολικές πόρτες, σε ένα φαινομενικά προστατευμένο περιβάλλον, εκφοβισμοί, εξευτελισμοί, άγριοι ξυλοδαρμοί.
«Ενοχλούν άλλα παιδιά, παίρνουν τα λεφτά τους και γενικά αυτό οδηγεί σε ξυλοδαρμό».
Τα πιο ευάλωτα παιδιά γίνονται εύκολα στόχος. Τις περισσότερες φορές σιωπούν, τα προδίδουν τα σημάδια στο σώμα τους.
Στο MEGA μιλά η μητέρα ενός μαθητή τρίτης γυμνασίου που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως λέει, ο γιος της τα τελευταία τρία χρόνια δέχεται από τους συμμαθητές του ψυχολογική, λεκτική αλλά και σωματική βία.
«Ερχόταν και έρχεται στεναχωρημένος. Μου έρχεται μαυρισμένος και μου είπε ότι ‘με χτύπησαν τα παιδιά μαμά, με χτύπησαν και πονούσα πολύ’, και λέω αγάπη μου δεν υπήρχε ένας καθηγητής εκεί να σε βοηθήσει;».
Όταν η ίδια πήγε στο σχολείο, έλαβε μία εξοργιστική απάντηση, όπως λέει.
«Εντάξει, δεν έγινε και τίποτα. Δεν έγινε και τίποτα μου λέει. Της λέω σοβαρά μιλάτε; Μιλάτε σοβαρά; Το δικό σας το παιδί θα θέλατε να περνάει αυτό που περνάει το δικό μου παιδί;».
Πριν έναν μήνα μαθητής αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο στην Καλλιθέα γιατί δεν άντεχε τους συνεχείς ξυλοδαρμούς.
«Τον είχε χτυπήσει με μπουνιές στη μούρη, είχε χτυπήσει, είχε κοπεί το σιδεράκι του, είχε σπάσει το δόντι του, ένα μεγάλο καρούμπαλο, είχε ραγίσει και το χέρι του».
Από την ηλικία των έντεκα ετών ξεκινά η δράση των ανήλικων παραβατών. Στην πρώτη θέση περιοχών που η νεανική παραβατικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο» είναι ο άγιος Παντελεήμονας με 87 ανήλικους συλληφθέντες μέσα στο 2023. Ακολουθεί η περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού, η Κυψέλη, ο Κολωνός και η Καλλιθέα.
– Άγιος Παντελεήμονας: 87 συλλήψεις
– Δάφνη – Υμηττός: 82 συλλήψεις
– Κυψέλη: 54 συλλήψεις
– Κολωνός: 42 συλλήψεις
– Καλλιθέα: 40 συλλήψεις.
Με στοχευμένες δράσεις και περιπολίες σε 35 περιοχές της Αττικής, η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει τα περιστατικά της νεανικής παραβατικότητας.