Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα διαφορετικά πορίσματα των κομμάτων για το δυστύχημα στα Τεμπη και την ομοφοβική επίθεση στην Θεσσαλονίκη.
Αρχικά οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν για την πρωτοφανή επίθεση σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.
«Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά. Και μάλιστα η επίθεση ήταν και από κουκουλοφόρους και ροπαλοφορους. Και είχαμε και τραυματισμό αστυνομικού», δήλωσε.
Ο κ. Καραμέρος είπε: «Υπάρχει σκοτάδι εκει έξω. Έχει γίνει ζημιά στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Και σε αυτό υπάρχει και ευθύνη από συγκεκριμένου πολιτικούς χώρους με ρατσιστική ρητορική. Πάνω σε αυτό φτιάχτηκαν πολίτικες καριέρες και κόμματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό έγινε συνειδητά και υπάρχουν παιδιά που αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο την διαφορετικότητα και είναι εμποτισμένα με το μίσος. Δεν αρκούν οι συλλήψεις. Το θέμα είναι ότι γίνεται μια βαθιά ζημιά στην κοινωνία. Νομίζω ότι αντισυγκεντρώσεις φασιστών αποδοκίμασαν τον κ. Κασσελάκη γιατί σπάει τα στερεότυπα. Και εμένα δεν μου άρεσε η αφίσα για το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» αλλά και η εκκλησία πρέπει να προσέχει πως εκφράζεται και μάλιστα έκανε και επίθεση και στον κ. Χρηστίδη».
«Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει γη πίστη μας από το τι ψηφίζουμε στην Βουλή. Αντίθετα η πίστη μπορεί να κινδυνεύει από τη ρητορική μίσους και από κηρύγματα που ακούσαμε. Δεν θα βάλω την Εκκλησία σε ένα τσουβάλι. Ο καθένας κρίνεται απ΄ τις επιλογές του. Με σοκάρει που αυτό προκλήθηκε από άτομα 15-16 ετών. Πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα που να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα στερεότυπα στην ουσία του ζητήματος».
Σφοδρές αντιδράσεις για τα πορίσματα των κομμάτων για τα Τέμπη
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν για τα πορίσματα των κομμάτων για το δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
«Η σχέση μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων φαίνεται και επιβεβαιώνεται από τις εθνικές εκλογές. Ο λαός τον Μάιο και τον Ιούνιο έδειξε σε ποια παράταξη και σε ποιο πρόσωπο έχει εμπιστοσύνη. Η έρευνα γίνεται σε δύο επίπεδα, στην Βουλή όπου εξετάστηκαν συγκεκραμένοι ,αυτές για τις πολιτικές ή μη ευθύνες και δεύτερον υπάρχει και η έρευνα της δικαιοσύνης. Οπότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάποιος πάει να «σκεπάσει» ή κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένα πόρισμα για τα Τέμπη όπου εξετάζει συγκεκριμένα ζητήματα πχ την σύμβαση 717. Έπεσε αρκετό φως στην υπόθεση και φάνηκε ποια κυβέρνησης προχώρησε την 717 και ποια είχε κωλυσιεργήσει σε αρκετά ζητήματα από το 2016. Βγήκε ένα πόρισμα που έχει τεκμηρίωση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα συγκάλυψης. Και η 717 έχει βαρύτητα στο δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο η 717 επί Καραμανλή προχώρησε. Η Εξεταστική έκανε μια αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση σε απάντηση σε ερωτήματα που υπάρχουν. Δεν έχουμε επαναπαυθεί στο 40%», υπογράμμισε ο κ. Σπανάκης.
Ο κ. Καραμέρος αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα.
«Η κυβέρνηση και τα μέλη της Εξεταστικής έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην πέσει πραγματικό φως στην υπόθεσή. Όταν οι μηχανοδηγοί έστελναν έγγραφες παρατηρήσεις στον κ. Καραμανλή για τα προβλήματα και δεν κάλεσαν καν στην επιτροπή τον εκπρόσωπο των μηχανοδηγών που έστελνε αυτά τα έγγραφα. 1,3 εκ. άνθρωποι δυσπιστούν για την εξεταστική επιτροπή, είναι μια κοινωνική αντιπολίτευση και πιστεύει ότι συγκαλύπτετε το έγκλημα. Τι θα πάθαιναν αν πήγαιναν σε ένα δικαστήριο; Γιατί τα μεγάλα τζάκια αυτής της χώρας δεν μπορούν να πάνε εκεί που πάνε εκεί που πάνε όλοι οι πολίτες;»
«Στο καφενείο της Βουλής, έπιασα μέλη της ΝΔ που είναι στην εξεταστική και τους ρώτησα πώς κοιμούνται το βράδυ, που έκλεισαν την εξεταστική σύντομα, και μου έλεγαν «ό,τι να ναι», και ότι «ξέρεις τι εγώ κάνω μια δουλειά», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε επίσης στο ίδιο θέμα.
«Πέραν της ελληνικής δικαιοσύνης και της Εξεταστικής Επιτροπής, υπάρχει και το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα, που λέει ότι αν είχε υλοποιηθεί η 717 δεν θα είχε γίνει ποτέ το δυστύχημα των Τεμπών. Εμείς ψηφίσαμε και για την εξεταστική επιτροπή που προτάθηκε από το ΚΚΕ για να ελέγξει ό,τι είχε γίνει από το 1997 αλλά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι μία στιγμή αλλάζει τον ρου της ιστορίας: η κατάθεση-τοποθέτηση της κ. Καρυστιανού, που ευαισθητοποίησε εκατομμύρια πολίτες και υπέγραψαν το ψήφισμα, και λένε πως θέλουν να έχουν δικαιοσύνη. Έναν χρόνο μετά δεν έχουμε μάθει βασικά πράγματα που έχουν γίνει εκεί. Δεν μπορεί να έχουμε τόσες μεγάλες καθυστερήσεις. Ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής δεν ένιωσα στιγμή ότι η συζήτηση έφτασε στο ύψος των περιστάσεων αλλά αναλώθηκε σε μικροκομματική ανάλυση δεδομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.