Η ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε 4 χρυσά αγαλματίδια. Ο Γιώργος Λάνθιμος, αν και έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, καθώς και το Όσκαρ σκηνοθεσίας, έχει κάθε λόγο να χαμογελάει αφού θεωρείται ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της βραδιάς. Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη έφυγε με όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ-Κομμώσεων, Σκηνογραφίας, Κοστουμιών και φυσικά του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Έμα Στόουν, ως Μπέλα Μπάξτερ. Μεγάλος νικητής της βραδιάς το «Οπενχάιμερ», το οποίο απέσπασε 7 αγαλματίδια.
«Το Όσκαρ απονέμεται στον Κρίστοφερ Νόλαν για το ”Οπενχάιμερ”»
Επτά φορές ακούστηκε ο τίτλος του βιογραφικού έπους του Κρίστοφερ Νόλαν στο Dolby Theater.
Η ταινία για τον «πατέρα της ατομικής βόμβας» με τις 13 υποψηφιότητες, όπως αναμενόταν, σάρωσε στην 96η απονομή των Όσκαρ. Βραβεύτηκε με το χρυσό αγαλματίδιο για την καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία, μουσική, Α΄ και Β’ ανδρικού ρόλου.
«Ο κινηματογράφος έχει ηλικία περίπου 100 ετών. Φανταστείτε τα 100 πρώτα χρόνια για τη ζωγραφική ή το θέατρο. Δεν γνωρίζουμε πού θα μας βγάλει αυτό το φανταστικό ταξίδι, στη συνέχεια. Όμως, σημαίνει τα πάντα για μένα, το ότι με θεωρείτε μέρος αυτού του ταξιδιού», δήλωσε ο Κρίστοφερ Νόλαν.
«Το Όσκαρ απονέμεται στο ”Poor Things”»
Η χθεσινή βραδιά ήταν σπουδαία και για τον Γιώργο Λάνθιμο.
Από τα 11 Όσκαρ που διεκδικούσε το Poor Things, ο Έλληνας σκηνοθέτης είδε την ταινία του να κερδίσει 4, στις κατηγορίες Σκηνογραφίας, Μακιγιάζ και Σχεδιασμού Κοστουμιών, με την Έμμα Στόουν να ολοκληρώνει το σερί των βραβεύσεων, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, με το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, το δεύτερο χρυσό αγαλματίδιο στην καριέρα της.
«Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό που μου συμβαίνει! Η φωνή μου έχει χαθεί, δεν πειράζει. Είμαι εντελώς… Τις προάλλες, ήμουν σε πανικό, όπως βλέπετε και τώρα, μου συμβαίνει συχνά και φοβόμουν ότι θα γίνει και σήμερα, αλλά ο Γιώργος που είπε να φανώ ψύχραιμη. Γιώργο, σε ευχαριστώ για το δώρο ζωής, με την Μπέλα Μπάξτερ. Σου είμαι αιώνια ευγνώμων», ανέφερε η Στόουν.
Για την ερμηνεία του, ως Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, το Όσκαρ ά ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Ιρλανδός Κίλιαν Μέρφι.
«Ήταν το πιο περιπετειώδες, συναρπαστικό και δημιουργικό ταξίδι που έχω κάνει, τα τελευταία 20 χρόνια. Σας οφείλω περισσότερα από όσα μπορώ να πω», σχολίασε ο ηθοποιός Κίλιαν Μέρφι.
Βράβευση και για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, συμπρωταγωνιστή στο Οπενχάιμερ, με το χρυσό αγαλματίδιο Β’ ανδρικού ρόλου.
«Σας ευχαριστώ! Θέλω να δώσω, κατά σειρά, τα εύσημα στην τρομακτική παιδική μου ηλικία και στην Ακαδημία», δήλωσε ο ηθοποιός.
Το Όσκαρ Β ΄γυναικείου ρόλου κέρδισε η Νταβάιν Ράντολφ, για τη συγκινητική της ερμηνεία στην ταινία «τα παιδία του χειμώνα».
«Για πολύ καιρό ήθελα να είμαι διαφορετική και τώρα καταλαβαίνω πως πρέπει απλά να είμαι ο εαυτός μου. Σας ευχαριστώ που με βλέπετε», τόνισε η ηθοποιός.
Όσκαρ τραγουδιού στην Μπίλι Έιλις και τον αδελφό της, για την ταινία Barbie, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος ερμήνευσε ένα από τα τραγούδια της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί.
Οι προβολείς έπεσαν επάνω στον ηθοποιό και πρώην παλαιστή Τζον Σίνα, ο οποίος παρουσίασε το Όσκαρ κοστουμιών με …αδαμιαία περιβολή!
Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο Μέσσι, ο σκύλος της ταινίας «ανατομία μιας πτώσης» η οποία κέρδισε σεναρίου και διασκευασμένου σεναρίου. Την τελετή απονομής παρουσίασε για 4η φορά ο Τζίμι Κίμελ.
Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν για την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ, στο κόκκινο χαλί στη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.