Τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε φάρμακα οι καρκινοπαθείς ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο η αυτοκτονία του άνδρα στο Ηράκλειο.
Ο 72χρονος πωλητής βιβλίων διαγνώστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου με καρκίνο του πνεύμονα και χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν δύο μήνες για να κάνει εξέταση στο μοναδικό PET SCAN που διαθέτει το ΠΑΓΝΗ και λειτουργεί μόνο το πρωί, για να διαπιστωθεί εάν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος του.
«Δεν κρατήθηκε στο νοσοκομείο, του κλείσανε ένα ραντεβού για τις 28 του Φλεβάρη παρακαλώ με 6 εκατοστά όγκο στον πνεύμονα για να κάνει το PET SCAN», λέει ο ξάδερφος του 72χρονου.
«Έχω κάνει άπειρα χαρτιά από τον Μάρτιο και το ζητάω αυτό αλλά για οικονομικούς λόγους, γιατί χρεώνεται το φάρμακο αρκετά περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπάρχει έγκριση για ολοήμερη λειτουργία. Τα ραντεβού μας αυτήν την στιγμή που μιλάμε, είναι περίπου στις 50 – 55 ημέρες. Είναι ανεπίτρεπτο ένα χρονικό διάστημα, όχι και δίμηνο, ακόμη και ενός μήνα για μια εξέταση σε ογκολογικό ασθενή», λέει η διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, Σοφία Κουκουράκη.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, το PET SCAN δεν είναι το μοναδικό μηχάνημα στο οποίο καταγράφονται καθυστερήσεις.
«Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μηχάνημα και δεν είναι το μοναδικό μηχάνημα που λειτουργεί μόνο πρωί, υπάρχουν και αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, επιπλέον που έχει έρθει στο νοσοκομείο αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν εναλλάξ πότε το ένα και πότε το άλλο», λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Τραγική ειρωνεία για την οικογένεια του 72χρονου, είναι ότι το φάρμακο που δεν έβρισκαν για να κάνει τη χημειοθεραπεία του, καθώς για κάποιες ημέρες ήταν σε έλλειψη στην Ελλάδα, έφτασε προχθές στην Κρήτη, ανήμερα της κηδείας του. Οι δικοί του άνθρωποι είχαν ζητήσει να τους το στείλουν συγγενείς τους από τη Γερμανία.
Ο 72χρονος βιοπαλαιστής άφησε πίσω του σημείωμα αυτοχειρίας στο οποίο ζητούσε «συγγνώμη» από την οικογένειά του, αλλά όπως ανέφερε, δεν άντεχε άλλο τους αφόρητους πόνους.