Επαγγελματίες του χώρου εξηγούν στο MEGA τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
«Ένας πάγκος θαλασσινών μυρίζει θάλασσα, δεν έχει καμιά άσχημη μυρωδιά. Όλα τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα μαλάκια, πρέπει να έχουν αυτά τα άσπρα γκρίζα χρώματα, δεν έχουν κόκκινα ή βυσσινί χρώματα γιατί σημαίνει αλλοίωση», εξηγεί ο Στράτος Μπουρνάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου.
Η Σαρακοστή επιβάλει θαλασσινά και οι καταναλωτές σπεύδουν να τα προμηθευτούν. Η επιλογή του φρέσκου θαλασσινού, όμως, για αρκετούς μοιάζει με άλυτο γρίφο.
Συναγερμό σήμανε ο ΕΦΕΤ για αλλοιωμένα θαλασσινά που μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνα. Επαγγελματίες του χώρου εξηγούν στο MEGA τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
«Δεν πρέπει να είναι απέξω βράχια, σκληρό σώμα, κόκκινα βράγχια, να έχει λαμπερό μάτι, να έχει μια γλίτσα απέξω. Το έχουν τα περισσότερα ψάρια, είναι ενδεικτικό φρεσκάδας. Αυτά πρέπει να είναι η δικλίδα ασφαλείας σας», πρόσθεσε ο κ. Μπουρνάς.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα κατεψυγμένα ψάρια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν στο καταναλωτικό κοινό να βλέπει τα ταμπελάκια πριν αγοράσει.
«Πρέπει κανείς να κοιτάζει τα αντίστοιχα ταμπελάκια με τις ημερομηνίες λήξης και την προέλευση και μεγάλη προσοχή να μην είναι κάτι αποψυγμένο».
Τα όστρακα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Οι επαγγελματίες λένε πως το θαλασσινό νερό που εγκλωβίζεται στα όστρακα τα διατηρεί ζωντανά.
«Ο καταναλωτής θα πρέπει να αγοράσει τελευταία στιγμή τα οστρακοειδή. Να μην είναι ανοιχτά και να μην μυρίζουν», είπε ο ιχθυοπώλης, Ευθύμης Παναγιωτόπουλος.
Τα αλλοιωμένα θαλασσινά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλεργικό σοκ.
«Εμπιστευόμαστε αυτούς που έχουμε επιλέξει ξανά και δεν πειραματιζόμαστε», λένε ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων και ψαράδες.