Να διαγραφούν όλοι οι φοιτητές από τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν εάν εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις ζήτησε σήμερα από τους πρυτάνεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγα 24ωρα μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου έγιναν 49 συλλήψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε από τους πρυτάνεις να διαγράψουν τους φοιτητές εκείνους που κάνουν παράνομες πράξεις.
«Θα το πω όπως το αισθάνομαι, δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στη προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο».
«Πράγματι πρέπει να γίνονται πολλές φορές σταθμίσεις στο κατά πόσο η απόλαυση των δικαιωμάτων από μια μερίδα συμπολιτών μας έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων για τους υπόλοιπους», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Αστυνομία θα εξακολουθεί να μπαίνει στα πανεπιστήμια όποτε διαπράττονται παράνομες πράξεις.
«Η Πολιτεία, η Αστυνομία παρεμβαίνει όπου χρειάζεται διότι για εμάς η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει παρέλθει και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται για να πάει η κατάσταση εκεί που πρέπει στα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σπασμένο λουκέτο σε πόρτα
Η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι επιχειρήθηκε «πυρηνικό ριφιφί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» με απόπειρα επίθεσης κουκουλοφόρων στο υπόγειο της φυσικομαθηματικής σχολής, εκεί που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.
Η αστυνομία βρήκε ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί σε χώρο πριν από το συγκεκριμένο.
«Από όσο μου είπαν τα παιδιά οι πόρτες είναι ασφαλείας και δεν είναι εύκολο, να το πω και αλλιώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπεις στη διαδικασία να εισέλθεις σε αυτόν τον χώρο», είπε ο Χρήστος Συμεωνίδης, αναπληρωτής ΓΓ Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Φειδάς, διευκρίνισε ότι δεν μπήκε κανείς στο χώρο του αντιδραστήρα.
«Η μόνη αναφορά είναι 1,5 μήνα πριν, αρχές Φεβρουαρίου, για ένα σπασμένο λουκέτο σε μία πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο, όχι όμως στο χώρο στον οποίο βρίσκεται τοποθετημένη η πυρηνική αυτή διάταξη».
«Βρίσκεται σε ένα άλλο υπόγειο με πόρτα ασφαλείας που έχει και συναγερμό. Αν υπήρχε η οποιαδήποτε παραβίαση θα είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα του συναγερμού», είπε Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πρόεδρος τμήματός Φυσικής ΑΠΘ.
«Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της για να είμαστε όλοι ασφαλείς», τονίζουν από την κυβέρνηση.
Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσίευμα για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο εισαγγελέας μετά από δημοσίευμα με τίτλο «πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ», που αφορά στην την παραβίαση του λουκέτου πόρτας που οδηγεί σε χώρο του πανεπιστημίου στον οποίο βρισκόταν για εκπαιδευτικούς λόγους πυρηνικός αντιδραστήρας.
Την έρευνα πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Τα αδικήματα που θέλουν να ελέγξουν είναι η φθορά πράγματος, η οποία χρησιμοποιείται προς κοινό όφελος, αν υπήρξε επικίνδυνη βλάβη από την οποία θα προέκυπτε κίνδυνος για τους ανθρώπους, αλλά και η σοβαρή διατάραξη λειτουργείας δημόσιας υπηρεσίας.