Είναι η δίαιτα που αγαπούν οι celebrities ανά τον κόσμο από την Τζένιφερ Άνιστον, την Ζιζέλ και τον Χιου Τζάκμαν μέχρι την Άννα Βίσση.
Μια νέα μελέτη όμως που παρουσιάστηκε στο Σικάγο στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε πως όσοι κάνουν διαλειμματική νηστεία είχαν 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο Παναγιώτης Ιακωβής, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε: «Ένα τρομερό νούμερο. Παρά πολλή μεγάλη αύξηση κινδύνου».
Η έρευνα έγινε σε 20.000 άτομα σε βάθος 15τίας. Από το 2003 έως το 2018. Όσοι ακολουθούσαν την περιβόητη δίαιτα 16: 8 δηλαδή 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες σίτησης έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Μάλιστα στα άτομα πουν είχαν υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ο κίνδυνος αυτός σκαρφάλωνε στο 66%.
Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος σχολίασε: «Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να τρώει ανά τακτά διαστήματα».
Και μπορεί το διατροφικό αυτό μοντέλο να έγινε διάσημο λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών η 8ωρη διατροφή δεν βοηθά σε καμία περίπτωση τη μακροζωία.
«Θα συνεχίζω την διαλειμματική»
«Θα κάνεις διαλειμματική σήμερα; Όχι κάνω διαλειμματική δυο φορές την εβδομάδα». Η Σούζαν όπως λέει ακολουθεί συνειδητά τη διαλειμματική τα τελευταία χρόνια.
«Τρώω για 8 ώρες και νηστεία τις υπόλοιπες 16».
Ο καθηγητής Παναγιώτης Ιακωβής εξηγεί όμως στο LIVE NEWS πως οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους σήμερα στην Ελλάδα αναγκαστικά την ακολουθούν χωρίς να το ξέρουν. Καθώς τα εξαντλητικά ωράρια οδηγούν σε μεγάλα διαστήματα νηστείας και άστατες ώρες σίτισης.
Αποτελεί τη δίαιτα του σήμερα με εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και αυτό γιατί προσφέρει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης όσο και στην απώλεια βάρους. Οι επιστήμονες στην Αμερική όμως χτυπούν καμπανάκια προειδοποιώντας πως τέτοια μοντέλα δίαιτας μακροπρόθεσμα εξελίσσονται άκρως επιζήμια για την υγεία.
Το μυστικό των διάσημων
-Ήπια πράσινο χυμό και καφέ μετά από μισή ώρα.
-Αυτό σημαίνει καθόλου πρωινό.
-Δεν τρώω πρωινό.
-Πίνεις μόνο χυμό.
-Και καφέ.
Ήταν το 2019 όταν η Τζένιφερ Άνιστον είχε αποκαλύψει πως δεν τρώει το πρωί καθώς ακολουθεί διαλειμματική νηστεία.
Πιο σκληρό πρόγραμμα ακολουθούσε η Ζιζέλ όπως αποκάλυψε στο βιβλίο της.
«Ακολουθώ το 5:2, δηλαδή πέντε μέρες τρώω και δύο κάνω αυστηρή δίαιτα 500 θερμίδων. Αυτές τις δύο μέρες, κάνω νηστεία μέχρι το μεσημέρι ώστε το σώμα να ηρεμήσει και να χωνέψει».
Πάρα πολλοί είναι και οι άνδρες που την ακολουθούν, όπως ο Ρίσι Σούνακ και ο Έλον Μάσκ.
«Τρώω για 8 ώρες και νηστεύω τις 16. Έτσι από τις 10 μέχρι τις 6 τρώω τα πάντα και μετά τίποτα», είχε πει ο Χιού Τζάκμαν.
Αντίστοιχο πρόγραμμα με τον Χιου Τζάκμαν ακολουθεί η Χάλι Μπέρι αλλά και η Άννα Βίσση.
Οι ειδικοί εξηγούν πως σημασία δεν έχει τόσο το πότε θα φας αλλά το τι θα φας μέσα στη μέρα καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως σε αυτό το 8ωρο μπορούν να καταναλώνουν όσα έχουν στερηθεί στις υπόλοιπες 16 ώρες.
Οι ίδιοι οι συντάκτες της έρευνας παραδέχονται πως υπάρχουν περιορισμοί στα ευρήματα καθώς δεν διευκρινίζεται αν οι εξεταζόμενοι ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή ή έτρωγαν ανθυγιεινές τροφές και junk food.
Πόσο επικίνδυνη είναι η διαλειμματική δίαιτα;
Ο Χριστόδουλος Στεφανίδης, καθηγητής καρδιολογίας, μίλησε στο LIVE NEWS για το πόσο επικίνδυνη είναι η διαλειμματική δίαιτα.
«Είναι μια πολύ δημοφιλής δίαιτα. Μέχρι τώρα είχαμε στοιχεία πως βοηθά στο αίσθημα κορεσμού, δηλαδή μαθαίνει ο οργανισμός να τρώει λιγότερο. Έρχεται η μελέτη όμως, και λέει πως είναι επικίνδυνη. Είναι μία μελέτη όμως. Και είδαν πως αυξήθηκαν οι καρδιακοί θάνατοι. Εγώ θα έλεγα να μην σταματήσουν τη δίαιτά μέχρι να δούμε τη μελέτη δημοσιευμένη. Θέλουν και εκείνοι να δουν και άλλους παράγοντες».