Στα πλάνα από την διάσωση του πιλότου φαίνονται τα μανιασμένα κύματα που δυσκόλεψαν την διάσωση, την κακή κατάσταση θαλάσσης και το πλωτό, μιάμιση ώρα έμεινε στο νερό ο ιπτάμενος αλλά επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με το κινητό του με τον πατέρα του.
Ο πατέρας του πιλότου μίλησε αποκλειστικά στο Live News και σκόρπισε ικανοποίηση με την είδηση πώς ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του.
Ο 29χρονος υποσμηναγός ενημέρωσε με το κινητό του ότι είναι σώος μέσα στη λέμβο. Ο Υποσμηναγός είχε καταφέρει να ανοίξει και να ανέβει στη μικρή σωσίβια λέμβο που βρισκόταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης, όταν βρέθηκε στα παγωμένα νερά. Πάνω του είχε το κινητό του τηλέφωνο το οποίο αν και είχε βραχεί λειτουργούσε και είχε σήμα. Ο 29χρονος ιπτάμενος λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, όπως άλλωστε είχε εκπαιδευτεί στο ΣΕΘΕ στην Καλαμάτα, κατάφερε να τηλεφωνήσει στη Μοίρα του και ενημέρωσε ότι βρίσκεται σώος πάνω στη λέμβο περιμένοντας βοήθεια, όπως περιέγραψε το newsit.gr.
Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την υγεία του ιπτάμενου μετά την απώλεια του μαχητικού F-16. Η είδηση έγινε δεκτή με τεράστια ανακούφιση τα σχόλια των αναγνωστών του newsit που ενημερώθηκαν για το συμβάν χαρακτηριστικά.
To ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε τεράστιο στο άκουσμα της είδησης, τα σχόλια στο facebook του newsit ενδεικτικά: «πρώτα να είναι καλά ο άνθρωπος, μόνο καμιά κατάρριψη να μην έχει γίνει και το καλύψουν θα γίνει το σώσε».
Ο Παναγιώτης Αποστολάκης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην υπηρεσία του και με πάθος για την Πολεμική Αεροπορία παρότι και οι δύο γονείς του είναι στρατιωτική στον στρατό ξηράς, ο πατέρας απόστρατος και η μητέρα εν ενεργεία στο στρατοδικείο Λαρίσης.
Φρενίτιδα για τον γοητευτικό πιλότο
Μέχρι και… προτάσεις γάμου μέσω των social media δέχεται ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας.
«Να έχει ο παίδαρος πάντα υγεία και ασφαλείς πτήσεις. Την επόμενη φορά να πέσει στο κρεβάτι μου», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια της φρενίτιδας που επικρατεί στα social media για τον ιπτάμενο Παναγιώτη Αποστολάκη που κατέπεσε χτες με F-16 στην Ψαθούρα
Έτσι λειτουργεί το εκτινασσόμενο κάθισμα
Είναι βίντεο από εκτινασσόμενα καθίσματα. Μια στιγμή και το κάθισμα φεύγει, η καλύπτρα σπάει και το αλεξίπτωτο ανοίγει.
Σωτήριο αποδείχτηκε για τον 29χρονο υποσμηναγό του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52+ που κατέπεσε χθες, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψαθούρα, το εκτινασσόμενο κάθισμα τύπου ACES II της εταιρείας Collins Aerospace.
Ο 29χρονος Υποσμηναγός του F-16, όπως αποκάλυψε το «OnAlert.gr», κάλεσε με το κινητό του την 337 Μοίρα «Φάντασμα», στην οποία υπηρετεί, για να τους ενημερώσει για το περιστατικό, με τον ίδιο να είναι μέσα στην λέμβο και να παλεύει με τα κύματα, έχοντας ωστόσο την απαιτούμενη ψυχραιμία για να διαχειριστεί την κατάσταση παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Όταν προκύπτει μια σημαντική δυσλειτουργία ή ένα τεχνικό σφάλμα το οποίο αντιλαμβάνεται ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους, τότε ξεκινάει η διαδικασία για την εκτίναξη του καθίσματος. Ο πιλότος τραβάει μια λαβή – μοχλό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του υλικού που προκαλεί την εκτόξευση και κατ’ επέκταση την εκτίναξη του καθίσματος, με την παράλληλη αποκόλληση του θόλου του πιλοτηρίου.
Μόλις απελευθερωθεί και απομακρυνθεί το κάθισμα από το αεροσκάφος, τότε τίθενται σε ισχύ το σύστημα πρόωσής (κινητήρας) του σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ευστάθειας, ώστε ο πιλότος να μην περιστρέφεται στον αέρα, λόγω της υψηλής ταχύτητας και του αέρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να να προσγειωθεί με ελεγχόμενη ταχύτητα και ασφάλεια στο έδαφος ή στη θάλασσα. Στην όλη διαδικασία, κρίσιμη σημασία έχει το σωστό timing για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός του πιλότου, που μπορεί μάλιστα και να είναι μοιραίος.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και έχουν πέσει τα ποσοστά τόσο των δυσλειτουργικών εκτινασσόμενων καθισμάτων όσο και των θανάτων παρά την επιτυχημένη εγκατάλειψη από τα αεροσκάφη για άλλους λόγους. Ωστόσο, οι τραυματισμοί είναι σχετικά πιθανοί, με πιλότους να αναφέρουν κυρίως ότι έχουν υποστεί προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.
Στο Live News o καπετάνιος που συνέδραμε για την διάσωση του ιπτάμενου
Ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος, περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην θάλασσα κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του Υποσμηναγού: «Επικρατούσαν 7 μποφόρ, όποτε κανονικά δεν θα έπρεπε να βγαίναμε στην θάλασσα, αλλά η αλληλεγγύη είναι μεγάλη μεταξύ μας. Αφού μάθαμε ότι το Super Puma έκανε την περισυλλογή του ανθρώπου και ήταν καλά, τότε γυρίσαμε πίσω».