Φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών.
Λίγες ώρες μετά την σφοδρή σύγκρουση στη Bουλή ο πρώην Υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε τη σύσταση προανακριτής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν δικών του ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, προτρέποντας εμμέσως τον Κώστα Καραμανλή να πράξει το ίδιο.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός δήλωσε:
«Νομίζω ότι με την κίνηση αυτή καλύπτω το χρέος μου απέναντι στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στον αγώνα που δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων. Εύχομαι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι υπουργοί».
Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε την ενεργοποίηση διατάξεων του Συντάγματος που προβλέπουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής ακόμα και αν τα φερόμενα ποινικά αδικήματα έχουν παραγραφεί, με το Μέγαρο Μαξίμου να του καταλογίζει ότι κινείται εκ του ασφαλούς.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων μετά την κίνηση Σπίρτζη
Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:
«Για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία γιατί η αλλαγή που κάναμε πιάνει από την προηγούμενη βουλή από το 19 και μετά, γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. Δεν θα έχει ποινικές συνέπειες για τον ίδιον. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».
Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων με το Μαξίμου να κατηγορεί για υποκρισία την Κουμουνδούρου η οποία σήκωσε το γάντι για τη στάση Καραμανλή.
Στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «την συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση.
Παρότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ποινικές ευθύνες για τα Τέμπη, ορισμένοι βουλευτές παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την οργή, τον πόνο και τον φόβο της κοινής γνώμης για το τραγικό αυτό δυστύχημα, αλλά δυστύχημα ήταν όχι έγκλημα. Και όχι ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν είναι δολοφόνος και δεν έχει ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα».
Από την άλλη, ο Λευτέρης Κτιστάκης, βουλευτής ΝΔ ανέφερε: «Εγώ προσωπικά θα παραιτούμουν από την ασυλία μου».
Συγκάλυψη, αλαζονεία και ψεύδη καταλογίζει στη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Η ΝΔ να φέρνει ένα πόρισμα στην Εξεταστική που συγκαλύπτει τις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και το οποίο αποτελεί μνημείο ντροπής».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»σημείωσε: «Υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Που τα τρία κόμματα ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν ψηφίσει».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» είπε: «Μην τολμήσετε να τα φορτώσετε μόνο στον Καραμανλή. Όλοι θα πάτε φυλακή, όσοι ήταν υπεύθυνοι».
Αγανάκτηση και απογοήτευση
Παρά την αγανάκτηση και απογοήτευση για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης οι συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας, δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για τα δικαιωθούν οι 57 νεκροί των Τεμπών.
Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος υπογράμμισε: «Ξέραμε που θα καταλήξει. Ντροπή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Μεταφορών τον πρώην, τον Καραμανλή, που δεν ήταν εκεί. Κρύβονται από τις ευθύνες τους. Η δικαίωση σίγουρα θα έρθει. Το πιστεύουμε, γι’ αυτό πολεμάμε».
Σύγκρουση για τις «πολιτικές βδέλες»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τον χαρακτηρισμό πολιτικές βδέλλες ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Eκτός από ”πολιτικές βδέλλες” είναι και βαθιά υποκριτές. Όταν είχαν την πλειοψηφία στη Βουλή κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του συντάγματος από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών 11 φορές», είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«”Πολιτικές βδέλλες” είναι όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς. ”Πολιτικές βδέλλες” είναι εκείνοι που κρύφτηκαν χθες αφήνοντας άδεια τα κυβερνητικά έδρανα», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι με τον όρο πολιτικές βδέλλες δεν αναφερόταν επουδενί στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών αλλά σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τον ποινικό του έλεγχό από την Βουλή ζητά ο Χρήστος Σπίρτζης
Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά να συγκρατηθεί μία κοινοβουλευτική επιτροπή με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και να μελετήσει την υπόθεση του. Η υπόθεση όμως, έχει παραγραφεί.
Με βάση τη συζήτηση που γίνεται, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει προανακριτική επιτροπή και για κάποιο λόγο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η προανακριτική έχει απορριφθεί. Αλλά ακόμα και να συγκροτηθεί δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στον ίδιο αλλά θα επιβεβαιωθεί εάν υπάρχει ή όχι παράβαση.