Πολιτικό «σεισμό» εξακολουθεί να προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για τη μονταζιέρα των Τεμπών. Αύριο, η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ την οποία ήδη στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
Με πλακάτ στα χέρια με τη λέξη «Δικαιοσύνη» και λίγα λουλούδια, η μητέρα και συγγενείς της Κλαούντια, μιας εκ των 57 αθώων θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στέκονται βουβοί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων στη Λάρισα.
Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας μετά το τέλος της παρέλασης ξέσπασε σε λυγμούς, ζητώντας δικαίωση για την ψυχή του παιδιού της αλλά και των άλλων παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη.
Μετά από προσπάθεια, κατάφερε να πλησιάσει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση.
«Είμαι πολύ λυπημένη, μου λείπει τόσο πολύ. Όλοι πέρασαν με την στολή τους στην παρέλαση κι εγώ ήμουν λυπημένη γιατί; Προσπάθησα τόσο πολύ για αυτό το κορίτσι».
Τη μητέρα της κοπέλας αγκάλιασε με δάκρυα και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Στα Τρίκαλα, το κλίμα φορτίστηκε πολύ όταν άρχισε η στρατιωτική παρέλαση, καθώς οι γονείς της Θώμης, της Αναστασίας και της Χρύσας ξέσπασαν όταν οχήματα της πυροσβεστικής χαιρέτησαν με τις σειρήνες τους επίσημους.
«Ντροπή σας».
Οι συγγενείς των αδικοχαμένων κοριτσιών που αναζητούν ακόμη δικαίωση, προσβεβλημένοι από την κίνηση αυτήν, μπήκαν μπροστά από τους επισήμους.
«Σε κάποια στιγμή της παρέλασης ξεκινάει η πυροσβεστική να περνάει και να ανάβει φάρους και να πατάνε κόρνες μπροστά σε παιδιά που χαθήκανε. Πού πατάς κόρνα, στη μάνα τη χαροκαμένη με τα τρία παιδιά; Ντροπή».
Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στάθηκε στο πλευρό των δύο οικογενειών, ενώ πολλοί μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν στην ευγενική παράκληση των γονιών και δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων.
Παρόντες στη σημερινή παρέλαση στην Καρδίτσα ήταν οι γονείς του Βάιου Βλάχου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, οι οποίοι στάθηκαν ακριβώς απέναντι από τους επισήμους.
Με τη λήξη της παρέλασης πλησίασαν στην εξέδρα και απευθύνθηκαν στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τους βουλευτές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στην μνήμη του παιδιού τους και όλων των θυμάτων.
«Κανένα δε θα αφήσουμε, τα έχουμε βρει όλα, θα τα αποκαλύψουμε, αποκαλύπτονται όλα, όλο το έγκλημα αυτό δε θα μείνει στο σκοτάδι».
Πρόταση δυσπιστίας
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για τη μονταζιέρα των Τεμπών και τη συρραφή των παράνομα κτηθέντων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας τη νύχτα της τραγωδίας, προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να επιμένει στη ρητορική της για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από οικονομικά συμφέροντα.
«Γύρω από αυτά τα Συμφέροντα συνασπίστηκε η Αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα, προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Ελληνικός Λαός έχει πιστέψει στη συντριπτική του Πλειοψηφία στο ‘Έγκλημα των Τεμπών’ και στη ‘συγκάλυψη του εγκλήματος’», αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Είναι καλοδεχούμενη αλλά πρέπει να δούμε τη ροή που ξεκίνησε από ένα μπαγιάτικο δημοσίευμα και ακολούθησε η αντιπολίτευση», λέει από την πλευρά της η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.
Από την αντιπολίτευση θυμίζουν ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία επικαλέστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τα επίμαχα ηχητικά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
«Επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός τους χαλκευμένους διαλόγους στο υπουργικό συμβούλιο. Θα έρθει λοιπόν στη Βουλή να μας εξηγήσει ποιος είχε πρόσβαση, ποιος τους χάλκευσε και ποιος τους διένειμε στα μέσα ενημέρωσης, δε θα διαφύγει αυτήν τη φορά», λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
«Αφού πρώτα κατασκεύασαν έναν ψεύτικο διάλογο, στη συνέχεια τον επικαλέστηκαν. Τέρμα στη συγκάλυψη, να νικήσει το δίκιο. Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Όταν η Ελληνική Λύση καλούσε για πρόταση δυσπιστίας και πρόωρες εκλογές λόγω του γάμου των ομοφυλοφίλων με ταυτόχρονο έλεγχο του λογισμικού της Singular Logic, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης επέλεξαν να στηρίξουν Μητσοτάκη», λένε από την Ελληνική Λύση.
Μετά τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωσε, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, αμφισβητώντας ουσιαστικά το αδιάβλητο της διαδικασίας λόγω των υποκλοπών, της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού και της συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών.
«Λες και είμαστε μια χώρα της Αφρικής. Ντροπή του αν νομίζει ότι έχει έρθει σαν αποικιοκράτης», τόνισε η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ.
Αποστάσεις για την αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να κάνει εκλογές παίρνουν σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρήστο Σπίρτζη να τη χαρακτηρίζει υπερβολική.
«Υπερβολική τοποθέτηση, αλλά και αυτά που έχουν γίνει είναι επίσης βαριά».
Μπαράζ επικοινωνιών μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Μετά τη Νέα Αριστερά, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνυπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να συζητηθεί στη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση στην ψηφοφορία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση μομφής, βρίσκονται σε μπαράζ επικοινωνιών και συσκέψεων, ενώ σίγουρη θεωρείται η επικοινωνία των γραμματέων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.
Δεν αποκλείεται να συσταθεί τριμελής αντιπροσωπεία βουλευτών προκειμένου να καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για την πρόταση δυσπιστίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η τελική πρόταση θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά τις πρώτες πρωινές ώρες τις Τρίτης, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα κινηθεί, στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Στελέχη του Μεγάρου, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται να μη μετατραπεί η πρόταση μομφής σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά να γίνει αποδεκτή και να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.