Η διαλειμματική νηστεία τελικά βλάπτει την καρδιά;
«Μη βιάζεστε» είναι η απάντηση που δίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, βλέποντας τους περιορισμούς και ενδεχομένως τα κενά που εμφανίζει η πολύκροτη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.
«Αυτή είναι μία μελέτη και από την άλλη υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε πως ο μηχανισμός της διαλειμματικής βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι εκεί και είναι δομημένες], αναφέρει δελτίο του CBC.
Και για του λόγου το αληθές, τον Νοέμβριο του 21 το site της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας είχε άρθρο με τίτλο: «Η διαλειμματική νηστεία πιθανόν προστατεύει την καρδιά».
Δύο χρόνια μετά, στο συνέδριο της ίδιας καρδιολογικής εταιρείας, παρουσιάστηκε μελέτη που έδειχνε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή όσοι κάνουν διαλειμματική κινδυνέψουν κατά 91% να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.
Τα κενά της πολυσυζητημένης έρευνας
Κι όπως διχάζονται οι άνθρωποι για την διαλειμματική νηστεία, έτσι ακριβώς διίστανται οι απόψεις και στους επιστήμονες, με τους μεν να λένε πως είναι θαυματουργή και άλλους να λένε πως είναι προβληματική καθώς στρεσάρει τον οργανισμό.
Μελέτες έδειξαν πως τα οφέλη της είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έγιναν σε ζώα και εκείνη που είχε την μεγαλύτερη διάρκεια διήρκησε μόνο έναν χρόνο.
Αντιθέτως, η τελευταία έρευνα που έδειξε πόσο βλαβερή είναι για την καρδιά, έγινε σε 20.000 ανθρώπους σε βάθος 15ετίας.
Τα ευρήματα της έρευνας τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολλούς και αυτό γιατί δεν έχει γίνει γνωστό:
– Τι έτρωγαν μέσα σε 8 ώρες
– Αν κάπνιζαν
– Αν έπιναν αλκοόλ
– Αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα., παράγοντες που σίγουρα παίζουν ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Φανατική οπαδός της διαλειμματικής και η κυρία Αγγελική που έχασε 18 κιλά σε 8 μήνες.
Η δυσκολία έγκειται στην πειθαρχία. Αν δηλαδή θα καταφέρει κάποιος που έχει μείνει 16 ώρες νηστικός να φάει υγιεινά σε εκείνο το 8ωρο που επιτρέπεται να φάει.
Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία. Εξηγούν πως πρόκειται για μια έρευνα που ναι μεν χτυπά καμπανάκια αλλά χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες σε αυτήν την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.