Την ώρα που οι ελπίδες για τους έξι αγνοούμενους στη Βαλτιμόρη αργοσβήνουν, οι αποκαλύψεις για τα όσα προηγήθηκαν της πρόσκρουσης του φορτηγού πλοίου στη γέφυρα, μαζί με τις πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ για το φορτίο του, δίνουν άλλες διαστάσεις στο πολύκροτο θέμα, με ειδικούς αναλυτές να φοβούνται πως η κατάρρευση της μεταλλικής γέφυρας θα έχει συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο συνολικά.
Το χρονικό
Μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση, η Αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει την κυκλοφορία προς τη γέφυρα. Το φορτηγό πλοίο έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου. Οι αστυνομικοί αποτρέπουν μια ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία, δεν προλαβαίνουν όμως να ειδοποιήσουν τους εργάτες που εκείνη την ώρα δούλευαν.
Το black out στα ηλεκτρονικά συστήματα του φορτηγού πλοίου και το γεγονός πως η μηχανή του έπαψε να λειτουργεί λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση, ενισχύει τις υποψίες ορισμένων ότι ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στα όσα έγιναν η χρήση νοθευμένων καυσίμων.
«Ένας από τους κινητήρες έκανε έναν θόρυβο και μετά σταμάτησε. Η μυρωδιά καμένου καυσίμου ήταν διάχυτη στο μηχανοστάσιο και ήταν κατασκότεινα. Μία αιτία για τις διακοπές ρεύματος στα πλοία είναι τα νοθευμένα καύσιμα, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με τις κύριες γεννήτριές τους», λέει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Το πλοίο δεν κατάφερε να ρίξει άγκυρες στα νερά του ποταμού. Είχε περάσει πάνω από 20 επιθεωρήσεις σε διεθνή λιμάνια από το 2015 όταν και ναυπηγήθηκε, με την τελευταία να γίνεται από την αμερικανική ακτοφυλακή τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οικονομικοί αναλυτές διεθνών ΜΜΕ τονίζουν από χθες πως η γέφυρα αποτελούσε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, που είναι αυτό με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στις ΗΠΑ και το ένατο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για αναστολή όλων των λειτουργιών στο λιμάνι της περιοχής, που διακινούνται πάνω από 47 εκατομμύρια τόνοι διεθνών εμπορευμάτων, εντείνουν την ανησυχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 2023, μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Βαλτιμόρης πάνω από 750.000 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη.
«Πολύ δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να γίνει η έρευνα, μετά πρέπει να βγάλουν τα σίδερα και το πλοίο από το ποτάμι για να ανοίξει ξανά το λιμάνι», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Κομνημός, κάτοικος Βαλτιμόρης.
«Είναι σταθμευμένα δεκάδες καραβιά με σημαντικά φορτία και είναι και 15.000 άτομα που τις επόμενες εβδομάδες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Η κατάσταση είναι τραγική».
Ποια είναι η γέφυρα που κατέρρευσε
Η γέφυρα «Key Bridge» ήταν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία που ένωνε τις δύο πλευρές της Βαλτιμόρης. Σύμφωνα με τις Αρχές, τη διέσχιζαν καθημερινά πάνω από 30.000 οχήματα.
Οι έρευνες στα παγωμένα νερά του ποταμού για τους 6 αγνοούμενους συνεχίζονται, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται. To φορτηγό πλοίο παραμένει στο σημείο της σύγκρουσης, με τις εικόνες από drone να κάνουν για ακόμα μια μέρα τον γύρο του κόσμου.
Η γέφυρα Francis Scott Key κατασκευάστηκε το 1977 κι ήταν η βασικότερη της πολιτείας του Μέριλαντ, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.