Η εικόνα της Αθήνας σήμερα σε σχέση με δύο μέρες πριν, είναι ενδεικτική.
Το νέφος της αφρικανικής σκόνης έχει «σκεπάσει» τη χώρα από τον Βόλο μέχρι την Κρήτη, εκεί όπου λόγω της εγγύτητας με την Αφρική, η ατμόσφαιρα είναι ακόμα πιο αποπνικτική.
«Βγαίνοντας από το σπίτι δεν μπορώ να αναπνεύσω, με πνίγει η μύτη μου και αν δε βάλω τη μάσκα είναι πολύ δύσκολα».
Η Αττική, από τον Πειραιά μέχρι την Πεντέλη, ξύπνησε για δεύτερη ημέρα με θολούρα, περιορισμένη ορατότητα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μαζί με τη λασποβροχή έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
«Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, έχω έρθει δύο μέρες τώρα στον Λυκαβηττό αλλά δε φαίνεται τίποτα, ούτε μέχρι τον Πειραιά δεν μπορείς να δεις».
Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο κατεβαίνουμε προς την Πελοπόννησο και φυσικά την Κρήτη.
Οι συνέπειες στην υγεία & οι ευπαθείς ομάδες
Οι ειδικοί λένε πως οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από την αφρικανική σκόνη και να του προκαλέσει βήχα, πονόλαιμο, κνησμό στα μάτια, ερεθισμό στο δέρμα και συνάχι. Άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, πιθανότατα να δουν επιδείνωση στις αναπνευστικές παθήσεις τους αλλά και κρίσεις άσθματος.
Οι ευπαθείς ομάδες, συστήνουν οι ειδικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων.
Αυτό το εκρηκτικό μείγμα αφρικανικής σκόνης και γύρης έρχεται στον πιο ζεστό Μάρτιο της εικοσαετίας, με τη θερμοκρασία στα Χανιά χτες να ξεπερνά τους 32 βαθμούς.
Πότε υποχωρεί το φαινόμενο
Από το απόγευμα της Πέμπτης, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υποχωρεί, ωστόσο προγνωστικά μοντέλα λένε πως θα επιστρέψει από την Κυριακή και τη Δευτέρα σε μικρότερη ένταση.
Οι ειδικοί εξηγούν πως πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν υποκείμενο νόσημα είναι πιθανόν να εμφανίσουν κι εκείνοι έντονο βήχα, δύσπνοια ή φτέρνισμα, συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν μετά το τέλος του φαινομένου.
Πνευμονολόγοι προειδοποιούν για την αφρικανική σκόνη
Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, μίλησε στο LIVE NEWS για τις επιπτώσεις στην υγεία μας.
«Είναι σημαντικό γεγονός που πρέπει να δώσουμε σημασία. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) να μην βγουν από το σπίτι τους ή αν βγουν να είναι με μάσκα υψηλής προστασίας».
Όπως λέει ο καθηγητής, πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει και για τους υγιείς ανθρώπους.
«Μία προπόνηση σε εξωτερικό χώρο σημαίνει ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό και θα εισπνεύσουμε μεγάλες ποσότητες τέτοιας σκόνης που πιθανώς θα δημιουργήσει προβλήματα. Ο οργανισμός παθαίνει ένα σοκ, δημιουργείται μια φλεγμονή».
Επανέρχεται η σκόνη & οι νοτιάδες από την Κυριακή
Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο LIVE NEWS είπε πως η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει από σήμερα το βράδυ. Θα υπάρξει στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς και επικράτηση ηλιοφάνειας, ενώ επίσης θα υπάρχει καλή διαύγεια και ορατότητα έως το Σάββατο.
Νέο επεισόδιο ζέστης και σκόνης θα υπάρξει από την Κυριακή, με αυξημένες θερμοκρασίες έως την Τετάρτη 03/04.
Οι πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 26 – 28°C στα ηπειρωτικά και 30 – 32°C στην Κρήτη.