Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ το εκρηκτικό τριήμερο στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Η πρόταση καταψηφίστηκε με 159 ψήφους, έναντι 141 ψήφων υπέρ, ενώ σφοδρή, άγρια και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ήταν η κόντρα Μητσοτάκη, Φάμελλου και Ανδρουλάκη από το βήμα.
«Και πράγματι αν και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη. Εγώ σας λέω την αλήθεια. Εγώ σας κοιτώ στα ματιά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κοιτώντας στα θεωρεία της ολομέλειας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε πρώτα στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή συγκάλυψης των ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε στην πολιτική δέσμευση που του ζήτησε η αντιπολίτευση να μην βάλει εμπόδια η κυβερνητική πλειοψηφία στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή με ειδικές κατηγορίες να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Υλοποιείτε σχέδιο συγκάλυψης και αυτό το σχέδιο συγκάλυψης δεν είναι του κ. Καραμανλή, είναι δικό σας κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά κ. Καραμανλή. Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου και το ξέρετε καλά», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Ανδρουλάκη και Κασσελάκη. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημά του για διπλές κάλπες με διεθνείς παρατηρητές και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προσυνεννόηση για κατάθεση πρόθεση δυσπιστίας στην οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς.
«Ο φαντάρος των 20 ημερών να σταματήσει τις ανιστόρητες ανοησίες επί των διεθνών παρατηρητών, απολύεται; Κουραστική η θητεία του. Ο κ. Κασσελάκης είναι φαιδρός κάθε μέρα λέει και μια σαχλαμάρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Στέφανο Κασσελάκη. «Κύριε Μητσοτάκη, διοικείτε μία οργάνωση υπό διάλυση. Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Από το 1974 η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου περισσότερο από ποτέ, ο κ. Αλιβιζάτος μόλις σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο. Θα καταφέρετε το αμίμητο να είστε 3ο κόμμα μετά τον Κασσελάκη», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς εκφράζουμε μια γνησιά αγωνία του λαού που διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις για αλήθεια και δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η σύγκρουση στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ηχηρής παραίτησης – αποπομπής των δυο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου των κυρίων Μπρατάκου και Παπασταύρου γιατί παραβρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση που σύμφωνα με την κυβέρνηση έστειλε το λάθος μήνυμα.
«Υπάρχει και κάτι στη ΝΔ που λέγεται παραίτηση ανάληψη ευθύνης», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Η μομφή στην κυβέρνηση απορρίφθηκε με 159 ψήφους με τον ανεξάρτητο βουλευτής Χάρη Κατσιβαρδά που αποχώρησε από την ΚΟ των Σπαρτιατών να καταψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας.
Καραμανλής: «Με κατηγορούν χωρίς κατηγορίες – Είμαι στη διάθεση των Αρχών»
Επανεμφάνιση σήμερα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλήπου σε τηλεοπτική συνέντευξη επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι τον κατηγορούν χωρίς κατηγορίες και ότι είναι στη διάθεση των Αρχών, χωρίς βέβαια να πει κουβέντα περί προανακριτικής.
«Δεν κρύβομαι και το είπα στη Βουλή με τον πιο καθαρό τρόπο, δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» επανέλαβε σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
«Είτε ήμουν είτε δεν ήμουν βουλευτής η διαδικασία υπάγεται στο άρθρο 86. Αν υπάρξει κατηγορητήριο να το δούμε και είμαι στη διάθεση όλων των Αρχών. Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες», προσέθεσε στη συνέχεια.
Όσον αφορά στη σύμβαση 717, ο πρώην υπουργός επέμεινε ότι έχει δώσει εξηγήσεις γι’ αυτήν συμπληρώνοντας ότι κατηγορείται για αντιφατικά πράγματα.
«Η τηλεδιοίκηση είναι ένα σύστημα που πρέπει να είναι έτοιμο το 2030. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή οδηγία. Η σύμβαση παρελήφθη διαλυμένη και αυτή με χίλια ζόρια καταφέραμε να την τελειώσουμε, δυστυχώς τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Με κατηγορούν για αντιφατικά πράγματα, επανέλαβε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι έπρεπε να την καταγγείλουμε. Εγώ έπρεπε ή να την τρέξω ή να τη διαλύσω. Έρχονται μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μου λένε ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν τελείωσε η σύμβαση».
Η επόμενη μέρα μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολίτες χθες άκουσαν την αλήθεια από τον ίδιο ενώ από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγωνίζονται στην τοξικότητα έως τις εκλογές.
Για την αντικατάσταση των δυο υπουργούς θα γίνει εσωτερική αναδιάταξη και όχι ανασχηματισμός. Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν πως οι δυο υπουργοί ανέλαβαν την ευθύνη των πράξεών τους και παραιτήθηκαν και αυτό δεν ακυρώνει την προσφορά τους και την προσωπική σχέση τους με τον πρωθυπουργό.