Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για απόδοση Δικαιοσύνης δηλώνει η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και μητέρα της 20χρονης Μάρθης, που έχασε τη ζωή της.
«Αυτή η παθογένεια που σκότωσε το παιδί δεν πρέπει άλλο να υπάρχει γύρω μας. Πρέπει εμείς να το κάνουμε αυτό οι πολίτες να φωνάξουμε και να το απαιτήσουμε είναι αυτό που θα κάνουμε. Θα φωνάζουμε και θα απαιτούμε μέχρι η κατάσταση αυτή να αλλάξει», δήλωσε η κα Καρυστιανού.
Η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε και το σκεπτικό της πίσω από την προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
«Σίγουρα υπάρχουν καλοί δικαστές. Το πρόβλημα είναι αν η κεφαλή της δικαστικής εξουσίας η οποία διορίζεται από την κυβέρνηση αν μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της, μεροληπτεί, και δεν της έχω καθόλου εμπιστοσύνη για αυτό στράφηκα στην Ευρώπη».
Ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δύο κόρες του και την ανιψιά του στην τραγωδία των Τεμπών σε ανάρτησή του καλεί τον Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση.
«Μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια και σε επίπεδο ενημέρωσης και ανταλλαγή απόψεων για όλα όσα έχουν συμβεί το διάστημα από την ήμερα του εγκλήματος μέχρι και σήμερα, τον καλούμε την Κυριακή και ώρα 11:00 στην περιφέρεια Λάρισας να παραβρεθεί και να τον ακούσουμε προσεκτικά και πάντα χωρίς ακρότητες και διαπληκτισμούς στα όσα έχει να μας πει. Εκεί εκείνη την ώρα έχουμε συνάντηση 30 οικογένειες των θυμάτων».
«Θα ήταν χαρά μας να παραβρεθεί και αν οι απαντήσεις του μας ικανοποιήσουν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα πλέον μαζί του. Η μη παρουσία του θα σημαίνει για μας την παραδοχή της ενοχής του για ακόμα μία φορά. Σας περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε μπροστά μας και γιατί όχι να γυρίσετε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα σας ΥΓ. Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας, εμείς δεν θα τους έχουμε μαζί μας».
Εγγυήσεις «μαμούθ»
Κι ενώ η ποινική έρευνα για την σύμβαση 717 και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο συνεχίζεται, άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθερα μετά τις απολογίες τους στην ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, καταβάλλοντας εγγυοδοσία συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.
Ο τέταρτος κατά σειρά κατηγορούμενος καλείται να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 800.000 ευρώ ως εγγύηση προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος, και ο πέμπτος ποσό ύψους 900.000 ευρώ, ενώ παράλληλα τους έχει επιβληθεί και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.