Ο Αθανάσιος Χριστοφορίδης, παιδοενδοκρινολόγος και καθηγητής Παιδιατρικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, μίλησε στην «Ελένη» για την ανάπτυξη των παιδιών.
Το χαμηλό ανάστημα δεν είναι ασθένεια, είναι σωματικό χαρακτηριστικό και καθορίζεται σημαντικά από γενετικούς παράγοντες, όπως εξήγησε ο ειδικός.
Σε κάθε παιδί θα πρέπει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο να καταγράφεται το σωματικό ύψος και το βάρος στις καμπύλες αύξησης και να υπολογίζεται ο ετήσιος ρυθμός αύξησης.
Τα παιδιά μετά την ηλικία των 4 ετών ψηλώνουν περίπου 5 εκατοστά ανά έτος, μπορούμε με ευκολία μέσω των μετρήσεων μας να αναγνωρίσουμε το παιδί με ανεπαρκή ταχύτητα αύξησης.
Χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία άκρας χειρός για προσδιορισμό οστικής ηλικίας.
Ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες:
1) άριστη διατροφή,
2) επαρκής ύπνος,
3) άσκηση, παιχνίδι και χρόνος για ανάπαυση,
4) οικογενειακή αρμονία και αποφυγή τον υπέρμετρου stress
«Είναι ο πιο συχνός λόγος που έρχονται οι γoνείς στο ιατρείο. Το χαμηλό ανάστημα δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα που μπορεί να κρύβει κάτι. Είναι λάθος να συγκρίνουμε παιδί με τους συμμαθητές του. Το παιδί πρέπει να ψηλώνει κατά 5 εκατοστά τον χρόνο όταν είναι μικρός. Πρέπει να μετράμε το παιδί κάθε χρόνο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες, ένα παιδί του Δημοτικού 9-12 ώρες και ένα παιδί πάνω από τα 13 πρέπει να κοιμάται 8 ώρες. Πολύ σημαντικό είχαν και η ποιότητα ύπνου. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή», είπε ο κ. Χριστοφορίδης.