Ο Δήμος Μητσικώστας, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος Επείγουσας και Γενικής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μίλησε στην «Ελένη» για την κούραση.
Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι μια χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση και διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.
Οι γυναίκες έχουν 2 έως και 4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα, όπως εξηγεί ο γιατρός.
Οι επιπτώσεις σωματικά είναι πως μειώνει την αντοχή, τη μνήμη και τη συγκέντρωση ενώ ψυχολογικά την ενοχή, το άγχος και τον θυμό.
Οι αιτίες είναι οι ορμονικές ανισορροπίες, κακή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιογενείς λοιμώξεις, χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση, διατροφική ανεπάρκεια, οξειδωτικό στρες, κοιλιοκακή, αλλεργίες στα τρόφιμα.
Η εποχιακή κόπωση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, όπου αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι κι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές του βιολογικού μας ρυθμού.
Ο Δήμος Μητσικώστας, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος Επείγουσας και Γενικής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μίλησε στην «Ελένη»
«Η εποχιακή γρίπη δεν εμφανίζεται μόνο την άνοιξη, απλώς σε αυτές τις περιόδους γίνεται πιο έντονο. Η χρόνια κόπωση έχει συνδεθεί έντονα με την χρόνια covid. Σε αυτά τα άτομα συνήθως συνυπάρχει και μια συνθηματική διαταραχή. Πρέπει να βλέπουμε τα συμπτώματα και ανάλογα να τα λύσουμε. Κάποιες φορές χρειάζονται και φάρμακα για να αντιμετωπιστούν».