Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, μιλάει για τον χρόνο που πρέπει να περιμένει κάποιος για μεταμόσχευση, τη σημασία του ζώντα δότη στη μεταμόσχευση ήπατος, για το μετεγχειρητικό στάδιο των δοτών αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει δότης.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι γιατροί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη σε ασθενή, τον Ιανουάριο του 2024.
Μια κοπέλα μόλις 22 ετών από την Κρήτη έλαβε μόσχευμα από τον πατέρα της και πλέον μπορεί να αντικρίσει ξανά τη ζωή με αισιοδοξία.
Το ίδιο συνέβη και στα Ιωάννινα, όπου μία μητέρα δώρισε μέρος από το ήπαρ της ώστε να γίνει μεταμόσχευση στην κόρη της, που πάσχει από σοβαρή ασθένεια.
Η συγκεκριμένη επέμβαση, όμως, είναι δύσκολη. Χρειάζεται συμβατότητα δότη και λήπτη τόσο στην ομάδα αίματος όσο όμως και στα σωματομετρικά στοιχεία όπως το ύψος και το βάρος.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, μιλάει στην «Ελένη» για την μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη σε ασθενή.
«Μόνο οι συγγενείς είναι πιθανοί ζώντες δότες για όργανα, κατά κύριο λόγο ήπαρ και νεφρά. Οι δότες ζουν κανονικά μετά απλώς εάν μεγαλώνοντας αποκτήσουν πρόβλημα με το νεφρό θα έχουν περισσότερες δυσκολίες από έναν άνθρωπο με δύο νεφρά. Οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση νεφρού είναι 1.200 και ο χρόνος αναμονής είναι 8 χρόνια. Για μεταμόσχευση ήπατος είναι 45 και μπορεί να περιμένουν έως και 2 χρόνια. Οι μεταμοσχεύσεις δεν πετυχαίνουν πάντα αλλά έχουμε καλά ποσοστά. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο 90 δότες αλλά πάντα οι συγγενείς θα ρωτηθούν. Όταν βρεθεί ο δότης γίνεται αγώνας δρόμος για να πάρουμε τα όργανα και να τα εξετάσουμε».
Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, αναμένεται να δημιουργηθεί εφαρμογή που μπορεί κάποιος να δηλώσει δωρητής οργάνων με ένα κλικ.