Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της νέας γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια 28χρονη μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω το αστυνομικό τμήμα.
Το θύμα δέχθηκε την επίθεση από τον 39χρονο, ο οποίος την τραυμάτισε θανάσιμα με κουζινομάχαιρο και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του το 2020, για βιαιοπραγία και βιασμό, ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.
«Θα αποταχθεί»
«Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένας παροπλισμένος αστυνομικός εκεί, περιμένοντας το ποινολόγιό του αφού έληξε η διαθεσιμότητά του. Αυτό δεν έχει να κάνει με το περιστατικό», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, σχετικά με τον σκοπό που ήταν έξω από το αστυνομικό τμήμα, στο ειδικό κουβούκλιο.
«Θα αποταχθεί».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σκοπός ήταν ήδη σε διαθεσιμότητα, καθώς ήταν εμπλεκόμενος σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.
«Την στείλαμε στο στόμα του λύκου»
«Η Αστυνομία έπρεπε να την προστατεύσει. Τι έκανε; Την έστειλε στον θάνατο. Υπάρχει πρωτόκολλο, ειδικά για τις γυναίκες. Το ΑΤ στους Αγίους Αναργύρους έχει και γραφείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με εκπαιδευμένο αστυνομικό, για να εξυπηρετεί τις κακοποιημένες γυναίκες. Το πρωτόκολλο λέει ότι και ‘κλειστό’ να είναι το γραφείο, αμέσως ειδοποιείται ο αρμόδιος εκπαιδευμένος υπάλληλος και προσέρχεται όταν υπάρχει περιστατικό. Τίποτα δεν έγινε. Στείλαμε στο στόμα του λύκου μια κοπέλα. Η Αστυνομία δεν είναι για να καταστέλλει, είναι για να προλαμβάνει», συμπληρώνει ο κ. Μπαλάσκας.
Για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, λέει:
«Θα έπρεπε να ενημερωθεί ο διοικητής ότι έχουμε να κάνουμε με ενδοοικογενειακή βία, να στείλει κάποιον για το γραφείο και να μην την αφήσει να βγει από το γραφείο. (…) Αν πήγαινε το περιπολικό, το πρώτο πράγμα που θα έβρισκε θα ήταν το κουζινομάχαιρο επάνω του και θα καταλαβαίναμε ότι πρόκειται για εν δυνάμει δολοφόνο. Δεν έγινε τίποτα. Το να πας να ζητήσεις βοήθεια μέσα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ και να σε σκοτώσουν εκεί, είναι τρελό».
Ο ίδιος λέει πως:
«Εγώ είπα πρώτος ότι πρέπει να πέσουν κεφάλια. (…) Στα σκαλιά του αστυνομικού τμήματος, μπροστά σε αστυνομικά μάτια και σε αστυνομική υπηρεσία κεντρική, δεν πρέπει να σφάζονται άνθρωποι. Ξέρετε γιατί σκοτώθηκε αυτό το κοριτσάκι; Να το πούμε ωμά να ακουστεί; Γιατί δε σήκωσε το τηλέφωνό της η αξιωματικός υπηρεσίας να πάρει τηλέφωνο το 100. Γι’ αυτό δε ζει αυτή η κοπέλα. Αν έπαιρνε ένα δαιμονοτηλέφωνο στο 100, το κοριτσάκι θα ζούσε».
«Είναι σκληρό & είναι συχνό»
Από την πλευρά της, η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, αναφερόμενη στο περιστατικό, τονίζει:
«Μας έχει συγκλονίσει όλους και έχει νόημα να μη συνηθίσουμε. Γίνεται πλέον κάθε μέρα, νομίζουμε ότι ‘εντάξει, δε γίνεται τίποτα’».
«Άμα μπεις σε έναν τέτοιο κυκεώνα και μπλεχτείς μέσα σε μια παθολογική κατάσταση, αρχίζει και γίνεται μια σχέση η οποία έχει μέσα συνεχώς μεγάλες συγκρούσεις. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος και είναι μετά ο ιστός της αράχνης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγεις», συμπληρώνει.
Όπως λέει η ίδια:
«Τα δείγματα είναι από την αρχή. Ο έλεγχος δε σημαίνει αγάπη. Όταν κάποιος άνθρωπος σε εγκλωβίζει και σε περιορίζει από τις υπόλοιπες σχέσεις σου, δεν είναι αγάπη. Οποιαδήποτε μορφή βίας, δε θα πρέπει να υποτιμηθεί. Θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό, οικογενειακό πλαίσιο το οποίο θα ζητήσει προστασία. Έχω αρχίσει και φοβάμαι, χωρίς να έχω ερευνητικά δεδομένα, ότι έχει αρχίσει να γίνεται ένας τρόπος διαφυγής η κίνηση της γυναικοκτονίας. Φοβάμαι ότι υπάρχει ένας μιμητισμός».
Όσο για τη βία κατά των γυναικών;
«Είναι σκληρό και είναι συχνό. Έρχονται γυναίκες και μου λένε ‘βιώνω βία’. Είναι υψηλό το ποσοστό».