Το χθεσινό 45λεπτο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Τζο Μπάϊντεν και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως φέρνει άμεσα εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία, άμεσα απαντήσεις και απόδοση ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στο «τυφλό» χτύπημα που στέρησε τη ζωή από 7 μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης πριν από τέσσερις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.
Και οι επτά νεκροί είναι ξένοι υπήκοοι και ο Τζο Μπάϊντεν ξεκαθάρισε πως τέτοιες ενέργειες από το Ισραήλ δεν θα γίνουν άλλο ανεκτές.
Σήμερα ο στρατός του Ισραήλ σε μία μακροσκελή ανακοίνωση είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό στο οποίο οδήγησαν μία σειρά από μοιραία λάθη.
«Ένας διοικητής υπέθεσε, όπως αναφέρει η αναφορά, πως ένας ένοπλος βρισκόταν μέσα στα αυτοκίνητα της ανθρωπιστικής οργάνωσης και πως επρόκειτο για μέλος της Χαμάς και έδωσε την εντολή για το χτύπημα. Μετά το πρώτο χτύπημα υπήρχαν επιζώντες οι οποίοι μπήκαν σε ένα δεύτερο όχημα το οποίο επίσης χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά και όταν έγινε και αυτό οι εργαζόμενοι βρήκαν καταφύγιο σε ένα τρίτο όχημα το οποίο χτυπήθηκε επίσης», λέει το δίκτυο του BBC.
Οι αμερικανικές πιέσεις σε ανώτατο επίπεδο έφεραν και την απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους όλων των εμπλεκόμενων στο αιματηρό περιστατικό. Τρεις αξιωματικοί έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους και ανακρίνονται από τις ισραηλινές υπηρεσίες.
Ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε σήμερα πως αυτή η κίνηση από το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου. Ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκαθάρισε με δηλώσεις του:
«Η επίθεση κατά ανθρώπων που εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Όπως έχει πει πολλές φορές ο επίτροπος η ατιμωρησία πρέπει να τελειώσει».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως από σήμερα είναι διαθέσιμος και ο ανθρωπιστικός διάδρομος από τον βορά της Γάζας που εδώ και μήνες παραμένει απροσπέλαστος.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως σήμερα το 70% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα αντιμετωπίζει ακραία πείνα. Περισσότερα από τριάντα παιδιά έχουν πεθάνει από λιμό τις τελευταίες εβδομάδες.