Μουδιασμένη παραμένει η κοινωνία από την φρικτή γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Το θύμα είχε ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το αστυνομικό τμήμα όχι μόνο ήταν υποστελεχωμένο, αλλά στην άτυχη 28χρονη αρνήθηκε και τη μεταφορά με το περιπολικό προς το σπίτι της.
«Χρειάζεται εκπαίδευση»
«Στα χρόνια που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση αυτή έκανε πολλά βήματα ώστε να αυξηθεί η ορατότητα της ενδοοικογενειακής βίας και να αυξηθούν και τα σημεία που κανείς μπορεί να προσφύγει όταν βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό», λέει, μιλώντας στο MEGA η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«(…) Όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται εκπαίδευση με περισσότερη ενσυναίσθηση, μεγαλύτερη ετοιμότητα, διαρθρωτική αλλαγή στην προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας και χρειάζεται να αποφύγουμε την πολιτικοποίηση και την πολιτική αντιπαράθεση».
Όπως λέει η ίδια:
«Δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης της ΝΔ το ότι ένας ένστολος, ο οποίος έχει και μία εκκρεμοδικία, δεν έκανε τη δουλειά του. Το κορίτσι αυτό έμεινε απροστάτευτο γιατί δε λειτούργησε τίποτα. Το μεγάλο στοίχημά μας είναι να βάλουμε μπροστά τη μηχανή των ανθρώπων. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Να φεύγουν άνθρωποι μετά το κακό, ίσως δεν έχει και καμία σημασία, δε λειτουργεί θεραπευτικά, λειτουργεί τιμωρητικά».
Για τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία αναφέρει πως:
«Νομικά εγείρονται μια σειρά ενστάσεις σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης των ανθρώπων που παραπέμπονται εκεί».
«Έπρεπε να πυροβολήσει»
Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής του τομέα δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, λέει:
«Δολοφονήθηκε άγρια μια νέα γυναίκα, μπροστά σε ένα τμήμα, σε απόσταση 15 μέτρων από έναν αστυνομικό φρουρό, ο οποίος είχε καθήκον να την προφυλάξει και να εμπλακεί στο επεισόδιο και να αποτρέψει τον φόνο. Ασφαλώς και έπρεπε να πυροβολήσει. Αν έπρεπε να πυροβολήσει, έπρεπε να πυροβολήσει. Οι κανόνες εμπλοκής είναι σαφείς για κάθε περίπτωση, δεν καλύπτουν βέβαια όλες τις λεπτομέρειες, αλλά έχουν σαφή όρια και δίνουν αρμοδιότητες στους αστυνομικούς».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Η άτυχη αυτή γυναίκα συνάντησε την αδιαφορία μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Υπήρξε αδιαφορία και παράβαση καθήκοντος από τους αστυνομικούς. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι ήταν άδειο το τμήμα. (…) Τα τμήματα είναι ‘γυμνά’. Ευθύνεται η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όμως ευθύνεται και μία νοοτροπία που έχει περάσει στην Αστυνομία».
«Λόγω αυτού του τραγικού γεγονότος, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αστυνομικοί με σοβαρές και καταδίκες και υποδικίες», συμπληρώνει.
«Υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος, σημειώνει:
«Πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα (…) αλλά υπάρχει γενικότερη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά και προσωπικά του πρωθυπουργού διότι εξήγγειλε ότι θα φέρει στη χώρα νόμο και τάξη. Ούτε νόμο είδαμε, ούτε τάξη. Τούτο έχει να κάνει με τη λάθος διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ η οποία πράγματι έχει μεγάλο αριθμό προσωπικού αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, όμως το προσωπικό αυτό απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα και όχι στην αστυνόμευση».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Υπάρχει και πρόβλημα εκπαίδευσης. Αν τον είχε πυροβολήσει, νομικά αυτό θα θεωρούνταν κατάσταση ανάγκης, διότι όταν υπάρχει κάποιος που πάει να σκοτώσει και τον πυροβολεί ο αστυνομικός, είναι κατάσταση ανάγκης. Εκτός τούτου, ο αστυνομικός δεν έχει μόνο περίστροφο, έχει και γκλοπ. Ο φρουρός δεν έκανε τίποτα. Τα όπλα δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία. Είναι για να γίνεται χρήση τους σύμφωνα με τον νόμο. (…) Υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.».
Σχετικά με την παρακολούθηση ου Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στην ΑΔΑΕ, λέει:
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αύριο θα μεταβεί στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ζητήσει, σύμφωνα και με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ήταν αντισυνταγματική, αφού δήλωσε ότι δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια προερχόμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη. (…) Άρα η ΑΔΑΕ δεν έχει τώρα καμία δικαιολογία να αρνηθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη την ενημέρωσή του και πρέπει να δούμε επιτέλους το βάθος αυτής της δυσώδους υπόθεσης. Είναι ένα μείζον σκάνδαλο που αναμένεται η κάθαρσή του».
«Απαιτείται μια σειρά από μέτρα»
Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρει:
«Συνολικά, η αυστηροποίηση των ποινών, δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Δεν είναι δηλαδή ότι οποιασδήποτε μορφής έγκλημα θα μειωθεί μόνο και μόνο με την αύξηση των ποινών».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Έχει σημασία να κατοχυρωθεί ο όρος γυναικοκτονία έτσι ώστε να αναγνωριστεί η έμφυλη διάσταση αυτού του εγκλήματος και για λόγους συμβολικούς να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει ένα μοτίβο συγκεκριμένο που αφορά δολοφονίες γυναικών οι οποίες θεωρούνται κτήματά τους από τους δράστες. Και νομικά ενδεχομένως θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, επιβαρυντικές διατάξεις, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελαφρυντικά στους δράστες και αυτό να αποτελεί και άλλη μια μέθοδο αυστηροποίησης».
«Απαιτείται μια σειρά από μέτρα. (…) Εμείς, από τη δική μας την πλευρά, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι μικροκομματική κριτική. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να δείχνει αυτούς που θεωρεί υπαίτιους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης από τη δική του την πλευρά έχει υποσχεθεί νόμο και τάξη, όπως το έχει κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, και αντ΄ αυτού βλέπουμε διαρκώς φιάσκα», συμπληρώνει.
Σχετικά με τις υποκλοπές:
«Το πεδίο των υποκλοπών είναι ένα καθαρό πεδίο για τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία. Έχουμε απαίτηση ως Νέα Αριστερά να χυθεί άπλετο φως. Είναι πολύ ευχαρίστηση εξέλιξη του ΣτΕ».