Με αυστηρές ποινές, που θα φτάνουν μέχρι και την οριστική αποβολή από τα σχολεία, με συνέπειες και για τους γονείς αλλά και με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας καταγγελιών, επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει φρένο στο φαινόμενο του σχολικού bullying που έχει πάρει πλέον διαστάσεις μάστιγας.
Την Δευτέρα (09/04), παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τη νέα εθνική στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας από τον Σεπτέμβριο, αν ένας μαθητής διαρρέει μέσω του κινητού προσωπικά δεδομένα ή προσωπικές στιγμές συμμαθητών του, θα αποβάλλεται ακαριαία από το σχολείο του, σε σοβαρά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού επανέρχονται και οι πενθήμερες αποβολές, ενώ όταν οι μαθητές προκαλούν φθορές στο σχολείο, τότε οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές.
«Σπάσε τη σιωπή»
Οι άγριες σκηνές εκφοβισμού και βίας μεταξύ ανηλίκων στο βίντεο του υπουργείου Παιδείας, καταγράφουν την ωμή αλήθεια.
Ένα στα τρία παιδιά δέχεται εκφοβισμό κι ένα στα έξι αισθάνεται πως το σχολείο δε βοηθά.
Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 είχαμε 500 συλλήψεις:
– 50 για ναρκωτικά
– 40 για κλοπές
– 19 για κατοχή όπλων
– 13 για σωματικές βλάβες
– Έχουν γίνει 40.638 έλεγχοι και 1.418 προσαγωγές.
Το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του bullying αναφέρει πως πρώτο βήμα είναι να δοθεί τέλος στη σιωπή. Γονείς και μαθητές θα μπορούν να καταγγέλλουν επωνύμως περιστατικά εκφοβισμού μέσα από την πλατφόρμα «stopbullying gov.gr».
Για τους θύτες προβλέπονται αποβολές έως και 5 μέρες, ακόμη και αλλαγή τμήματος ή σχολείου σε ακραίες περιπτώσεις.
Το κόστος για ζημιές που θα προκληθούν από βανδαλισμούς, το αναλαμβάνουν πλέον γονείς και κηδεμόνες ή οι μαθητές που τις προκάλεσαν αν είναι ενήλικες.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι γονείς, για να ξεκινήσει το παιδί τους σχολείο, θα κληθούν να υπογράφουν νέο σχολικό κανονισμό λειτουργίας όπου θα διατυπώνονται κανόνες συμπεριφοράς και συνέπειες για κάθε παράπτωμα.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα κινητά τηλέφωνα που, όπως φαίνεται, συνδέονται με πολλά περιστατικά εκφοβισμού. Η βιντεοσκόπηση κι η καταγραφή ήχου μέσα στο σχολείο μπορεί να οδηγήσει σε πενθήμερη αποβολή, ενώ σε βαριά περιστατικά οι θύτες θα απομακρύνονται από το σχολείο με συνοπτικές διαδικασίες.