Για πρώτη φορά από το 1922, άνοιξε σήμερα το πρωί για το Ραμαζάνι το εμβληματικό Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης -που είναι Έλληνας πολίτης από την Αίγυπτο- επιλέχθηκε από το ελληνικό κράτος.
102 χρόνια μετά ακούγεται ξανά η φωνή του ιμάμη από το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών συρρέουν στον εμβληματικό χώρο για να να προσευχηθούν.
Το Γενί Τζαμί είναι εκθεσιακός χώρος της δημοτικής Πινακοθήκης και άνοιξε για την τελετή λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου.
Μια κοπέλα από την Ινδονησία, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε ιδιαιτέρα χαρούμενη που συνάντησε την μουσουλμανική της οικογένεια στο Γενί τζαμί.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που πρώτη φορά ανοίγει για εμάς γιατί εδώ μπορώ να βρω τη μουσουλμανική μου οικογένεια και μπορώ να γιορτάσω το Ραμαζάνι».
Η πρώτη προσευχή ξεκίνησε στις 07.30, από τον Αιγύπτιο Ιμάμη Τάχα Απντελγκαλίλ, Έλληνα πολίτη και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας.
«Το Γενί Τζαμί παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμό, στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων. Είναι ένα ιστορικό μνημείο, το οποίο προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία», δήλωσε σχετικά η Μαρία Κυρίτση, προϊστισταμένη του τμήματος μουσουλμανικών υποθέσεων.
Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιμετρικά του χώρου ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στην είσοδο και να πραγματοποιούν ελέγχους.